Obilježena 26.godišnjica genocida u Srebrenici

Asocijacija žena Gradskog odbora PDA Tuzla uz podršku Asocijacije mladih GO PDA Tuzla je kao i svake godine prigodno obilježila 11. Juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Na 26. godišnjicu, u nedjelju 11. jula, članice i članovi ovih Asocijacija su organizovali mirni protest u 12 sati, simbolično, kada u Potočarima počinje komemoracija žrtvama.
Organizatori su istakli da se okupljanjem stotinjak članova stranke iz Asocijacije žena PDA Tuzla i Asocijacije mladih PDA Tuzla, želi doprinijeti njegovanju kulture sjećanja na Genocid koji je počinjen nad Bošnjacima, te da će se podizanju svijesti o važnosti kulture sjećanja ukazivati značajna pažnja i u narednom periodu.
Jasna poruka sjećanja na sve one koji su nevino ubijeni u Srebrenici, Podrinju i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine poslana je sa tuzlanskog Trga Slobode.
-Danas smo se okupili ovdje na mjestu gdje majke iz udruženja “Žene Srebrenice” svakog jedanaestog u mjesecu završavaju svoj tužni i dostojanstveni mimohod. One tim činom godinama traže pravdu a pravda je u rukama svih nas. Svi mi možemo učiniti nešto da se žrtve ne zaborave, možemo svojim postupcima pokazati da smo tu za te žene bar kao podrška njihovoj istrajnosti..
Svjedoci smo da je svakog jedanaestog njih sve manje, one umiru a ne pronalaze svoje najbliže. Ta tužna činjenica nam je najjači motiv da kao majke, sestre, kćeri saosjećamo s njima. Danas smo ovdje sa našom djecom, mladima ovog grada.. Odavdje ide poruka za sve -” Tuzla neće zaboraviti genocid” – kazala je predsjednica Asocijacije žena PDA GO Tuzla Sanela Jurišić.
-Tužnim povodom smo danas okupljeni ovdje. Naša obaveza je da se prisjećamo i da ne dozvolimo da se zaboravi genocid koji je svima nama na pouku. Mi mladi ljudi građani ovog grada njegujemo tradiciju sjećanja i duboko saosjećamo sa porodicama ubijenih koji su uglavnom bili naši vršnjaci. Svjesno smo da se zlo koje se ne pamti ponavlja i zbog toga smo danas ovdje – kazao je predsjednik Asocijacije mladih PDA GO Tuzla Emir Šahović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !