Pozivamo visokog predstavnika da smijeni direktora UKC-a Tuzla zbog sukoba interesa

Novi direktor UKC-a, Šekib Umihanić, inače poznat kao čovjek sa bezbroj funkcija, počeo je “raditi” svoj posao direktora tako što je, kao predsjednik kluba SDA u skupštini, pozvao nekog drugog da obavi posao za koji je sam sebe postavio.
Cijela javnost u državi, prateći situaciju s onkološkim pacijentima, pita se da li SDFA vlada, koja je izvršila otcjepljenje UKC-a od Federacije i koja diktatorski upravlja UKC-om Tuzla, nije nabavila akcelerator do sada zbog korumpiranosti jer je „namještala tender“, što je javna tajna, ili zbog potpune nesposobnosti da ga nabavi kako zakon nalaže, jer drži nesposobne kadrove? Odgovor na ovo pitanje je ključno pitanje. Sigurni smo da je odgovor kombinacija oba razloga i da najbolje oslikava vlast i stanje u kojem se nalazimo i živimo u TK.
Tragikomično zvuči situacija u kojoj tek postavljeni direktor, Umihanić, osoba koja obnaša zakonodavnu i izvršnu vlast u TK, a koja je sebe postavila za direktora UKC-a, sada kao prvi potez predlaže derogiranje zakona uz pomoć Visokog predstavnika kako bi sproveli ono što nisu uspjeli u dvije godine vladavine, zakonitu nabavku linearnog akceleratora.
Radi se političkim strukturama SDFA koje su obesmislile red, zakonitost, zakone i pravdu, koje su „kupile“ poslanike da bi došli na vlast, koje su derogirale Federaciju iz procesa putem nezakonitog odcjepljenja UKC-a, koje ne poštuju Sudske odluke i presude o vraćanju na poziciju nezakonito smijenjenog direktora Kamerića, i sada bi oni na kraju da još OHR derogira i zakon o Javnim nabavkama kako bi oni tobože pomogli pacijentima i nabavili akcelerator.
Za razliku od nesposobnih direktora Tulumovića i Umihanića, Klinički centar u Sarajevu je nabavio dva akceleratora putem tendera koji su bili raspisani stručno i po zakonu, bez ikakvih problema, dok je Kantonalna bolnica u Zenici nabavila jedan. Za to vrijeme odgovorni u vlasti i UKC-u Tuzla nisu uspjeli da se posvete spašavanju života i nabavci akceleratora, jer su bili previše zauzeti zapošljavanjem stranačkih kadrova na istom tom UKC-u.
Kada već zaziva Schmidta, mi i predlažemo da isti Visoki predstavnik odmah smijeni direktora UKC-a i pomoćnika direktora za sestrinstvo zbog najočitijeg sukoba interesa. Naime, i jedan i drugi se nalaze u sukobu interesa, jer kao osobe na istaknutim stranačko-političkim funkcijama obnašaju i upravljačke funkcije u UKC-u. Pored toga, Umihanić je istovremeno i na političkoj, zakonodavnoj i izvršnoj funkciji, što je do sada nezabilježen slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !