PDA BIH izbornu kampanju otvara velikim skupom u Tuzli

Politička organizacija Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine svoju predizbornu kampanju za Opće izbore 2018 otvara u petak, 7. septembra ove godine, velikim skupom u tuzlanskom SKPC „Mejdan“, na kojem se očekuje dolazak velikog broja članova i simpatizera ove stranke.

-Na skupu ćemo predstaviti izbornu platformu, odnosno programske ciljeve i mjere stranke, kao i kandidate za sve nivoe vlasti koji dolaze iz Tuzle. Prisutnima će se obratiti Mirsad Kukić, predsjednik stranke, zatim nosioci listi za Parlamentarnu skupštinu BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Skupštinu RS i skupštine kantona. Ovim skupom ujedno bih i najavio pobjedu PDA na predstojećim izborima, kazao je Senad Mehmedinović, predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla.

Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA Tuzlanskog kantona, naglasio je PDA neće voditi prljavu kampanju niti graditi stranku i svoje kandidate ogovoranjem i optuživanjem kandidata drugih političkih opcija.

-Naš moto je da ova kampanja bude mirna, realna i konkretna kampanja, dok ćemo ciljeve stranke iznositi na svojim predizbornim skupovima. Tokom septembra obići ćemo sve naše regionalne, kantonalne, gradske i općinske odbore i održati centralne skupove, upoznao je Alić, te dodao da je zatvaranje izborne kampanje 5. oktobra u Općinskom odboru PDA Banovići.

Prema riječima Elzine Pirić, portparola stranke, cilj PDA je politička, sigurnosna i ekonomska stabilnost države BiH, a na osnovu ravnopravnosti lokalnih zajednica.

– PDA se snažno zalaže za ravnopravan odnos i tretman svih, a ne na štetu Sarajeva ili konfrontacija Sarajeva ili građana Sarajeva i drugih lokalnih zajednica. Mi želimo ravnopravne građane na prostoriju cijele Federacije i države Bosne i Hercegovine. Rekli smo „ne“ autokratiji, totalitarizmu i centrima moći, koji su smješteni u Sarajevu. Sada kažemo „da“ ravnomjernoj raspodjeli prihoda, „da“ putnoj deblokadi kantona u FBiH i „da“ ravnomjernom razvoju lokalnih zajednica, jer jake lokalne zajednice čine jaku državu BiH. Rekli smo „da“ Pokretu demokratske akcije, poručila je Pirić.

Portparol je istakla da će poseban dio programa na prvom skupu stranke u „Mejdanu“ biti posvećen boračkoj populaciji, te je pozvala sve boračke organizacije da mirno proprate skup PDA, čija su posebna briga zahtjevi pripadnika  ove populacije.

-Pozivamo ih da ne blokiraju skupove političkih stranaka koje nemaju učešće u vlasti, nego da posebnu pažnju i akcenat svoje borbe traže na skupovima političkih stranaka iz čijih redova su federalni ministar za boračka pitanja i premijer FBiH, naglasila je Pirić te dodala da će PDA dati svu podršku boračkoj populaciji.

Inače, ova politička organizacija, koja je za kratko vrijeme od svog osnivanja okupila veliki broj članova i simpatizera, na Opće izbore će izaći sa 214 kandidata za organe zakonodavne vlasti na 15 izbornih jednica i to za Narodnu skupštinu RS (izborne jedinice 1 i 7), Predstavnički dom Parlamenta FBiH (izborne jedinice 2, 3, 4, 5, 6 i 8), zatim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (izborne jedinice 1, 4 i 5), kao i skupštine kantona u FBiH (izborne jedinice 2, 3, 4 i 6).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !