Vladi FBiH kod raspodjele javnih prihoda važniji Sarajevski kanton od ostalih devet kantona

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine osuđuje odluku Federalne vlade koja nije prihvatila inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, a koju je podnijela Elzina Pirić, zastupnica ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koja je istu podnijela i 2015. godine kada je Federalni parlament donio zaključak da se ovaj Zakon stavi u parlamentarnu proceduru u roku od 90 dana.

Naime, Vlada FBiH ovo odbijanje pravda činjenicom da se predložena izmjena odnosi samo na izmjenu dijela formule, bez sagledavanja svih kriterija iz člana 9. ovog Zakona i da predložene izmjene propisa direktno utiču na sve kantonalne budžete u FBiH, što dovodi do ugrožavanja ravnoteže kantonalnih budžeta ustanovljenih postojećom formulom, kao i do devijacija u raspodjeli prihoda koje nisu analizirane, pa je za ovaj prijedlog potrebno dobiti podršku svih kantona.

Kada je u pitanju primjena pomenutog Zakona, a prema navodima odbijene inicijative, uvođenjem dodatnih pondera u sistem raspodjele javnih prihoda, određeni kantoni su u startu privilegovani, dok su drugi kantoni dovedeni u neravnopravan položaj. Prema određenim analizama, TK je od 2006. do 2019. godine primjenom ovog Zakona oštećen za oko 450 miliona KM.

Da je TK u ovom periodu imao na raspolaganju ova sredstva, mogao je bez ikakvih problema riješiti pitanje svog budžetskog deficita, a zasigurno bi imao i prostora za pružanje odgovarajuće podrške privredi na području TK, programima novog zapošljavanja, kao i ugroženim kategorijama stanovništva, naročito socijalne kategorije, povratnicima i boračkoj populaciji.

Poznata je činjenica da ovaj princip raspodjele prihoda zahtjeva dugotrajne analize, međutim, primjena izračuna uvećanog koeficijenta za pojedine kantone u stvarnosti predstavlja uvođenje novog kriterija (posebne rashodovne potrebe) samo za pojedine kantone. Napominjemo da u bilo kojoj fazi donošenja Zakona, ali i tokom njegove primjene više od deset godina, nije dat odgovor šta se podrazumijeva pod pojmom „posebne rashodovne potrebe“.

TK je samo jedan od primjera najdrastičnije nepravde ovog Zakona, kojim su zakinuti i Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i drugi kantoni, dok se ovakva raspodjela osjetno odražava na njihov razvoj.

PDA BiH će se, prema svojim programskim ciljevima i mjerama, i dalje zalagati za pravedniju raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza, te će tražiti da se brišu drugi i treći stav člana 9. Zakona, kojim se neopravdano i neustavno diskriminira većina građana FBiH.

Stoga, tražimo od Vlade TK, na čelu sa SDA, kao i od ostalih političkih subjekata da se zalažu za pravedniju raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza, uz izuzeće postavljenih pondera, kao i da se zakonskim definisanjem pojma „posebnih rashodovanih potreba“ omogući svim ostalim korisnicima javnih prihoda sa jedinstvenog računa da ostvare veće učešće u raspodjeli javnih prihoda.

Ujedno, pozivamo i Fadila Novalića, premijera Federalne vlade, da javnosti predoči prijedlog ovog Zakona, koji je dao Međunarodni monetarni fond, sa finansijskim izračunom dosadašnjeg uticaja Zakona na sve kantone.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !