11. juli u Tuzli: Tuzla neće zaboraviti genocid

Asocijacija  žena i Asocijacija mladih PDA Tuzla dostojanstveno su u Tuzli na platou ispred Gradske česme prigodnim  komemorativnim programom organizovali i  obilježili 23. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Tokom komemorativnog programa pročitana su imena i prezimena 35. žrtava genocida, koja su pokopana u srijedu u Potočarima.

Hidajeta Jarčević Mehić, predsjednica Asocijacije žena PDA Tuzla naglasila je da Tuzla nikada neće zaboraviti genocid.

–  Danas smo se okupili ovdje na mjestu gdje majke iz udruženja “Žene Srebrenice” svakog jedanaestog u mjesecu svojim tužnim i dostojanstvenim mimohodom podsjećaju šta se desilo u Srebrenici. One tim činom godinama traže pravdu, koja je spora ali dostižna. Svi mi možemo, barem, pružiti podršku da se žrtve ne zaborave, možemo svojim postupcima pokazati da smo za sve njih tu u njihovoj borbi i istrajnosti. Svjedoci smo da je svakog jedanaestog majki sve manje, one umiru a ne pronalaze svoje najbliže. Ta tužna činjenica nam je najjači motiv da kao majke, sestre, kćeri suosjećamo s njima. Danas smo ovdje sa našom djecom, mladima ovog grada – istakla je Jarčević Mehić.

Naida Morić, predsjednica Asocijacije mladih PDA Tuzla kazala je da se godišnjica genocida u Srebrenici imajući u vidu plan aktivnosti Asocijacije mladih obilježava u dvije etape.

– Prva je u saradnji sa Asocijacijom žena PDA Tuzla organiziranjem programa u centru Tuzle. Druga etapa je u vidu posjete Srebrenici, te polaganje cvijeća u memorijalnom centru Potočari  14. jula 2018. godine. Smatramo da je to najmanje što možemo učiniti da ne dozvolimo da se genocid  počinjen na području Srebrenice  nikada ne zaboravi – naglasila je Morić.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !