Kukić na tribini u Tuzli: Naši građani su na rubu siromaštva zbog nepravedne raspodjele javnih prihoda

Gradski odbor PDA Tuzla organizovao je u petak 15.oktobra u Kongresnoj dvorani Hotela Mellain tribinu „Aktuelna politička situacija“, na kojoj je govorio Mirsad Kukić, predsjednik PDA BIH.
Na samom početku tribine predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović u svome obraćanju je naglasio da Gradski odbor radi u punom kapacitetu, i da se svojim radom uspio nametnuti u Tuzli kao politički faktor.
➡️➡️– Imamo dobru infrastrukturu stranke. Od mjesnih ogranaka do asocijacija žena i mladih. Nastojimo svojim radom biti aktivni u Gradskom vijeću Tuzla. Pred svaku sjednicu Vijeća obilazimo mjesne zajednice i detektujemo najveće komunalno – infrastrukturalne probleme koje pokušavamo riješiti putem inicijativa i pitanja. Svrha politike je između ostaloga pomoći i olakšati živote ljudima – mišljenja je Mehmedinović. Također, Mehmedinović je naglasio i na devijacije koje se dešavaju u posljednje vrijeme, odnosno dodao je da se već vode kampanje koje određene grupacije elita baziraju na zastrašivanju građana koristeći se tehnikama manipulacije u političkom diskursu⬅️⬅️
Kukić je na tribini u Tuzli govorio o oštećenosti Tuzlanskog kantona, i istakao da je veliki problem za Tuzlanski kanton nepravedna preraspodjela javnih prihoda i naglasio potrebu za decentralizovanu preraspodjelu javnih prihoda.
⬆️⬆️– Novac su nam uzeli na nepravedan način. Odnos je jedan naprema dva. Naše dijete, naš policajac ili naš učitelj u Tuzlanskom kantonu je dva puta jeftiniji od sarajevskog. 50 miliona konvertibilnih maraka nam uzimaju svake godine od preraspodjele javnih prihoda od 2006.godine. Pogubno je to za naš kanton i ljude – smatra Kukić.
Kukić je jasno poručio da ne smijemo dozvoliti da Tuzlanski kanton ostane crna rupa, jer je preraspodjela javnih prihoda katastrofalna za naš kanton.⬆️⬆️
➡️➡️Kukić se na tribini u Tuzli osvrnuo i na federalnu Vladu u tehničkom mandatu, čiji je loš rad posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa.
– Federalna Vlada nije na vrijeme reagovala i obezbjedila građanima vakcine. Oslonili smo se na sadaku drugih. Vlada FBIH nije ništa uradila za Tuzlanski kanton. Naši su građani došli na rub siromaštva. Imamo gladnih ljudi, i ljudi koji ne mogu školovati svoju djecu – kazao je Kukić.
Govoreći o energetskom sektoru Kukić je naglasio da će energetska kriza ubro doći i da će samim time neminovno doći i do poskupljenja osnovnih životnih potrepština. Kukić smatra da treba graditi Blok 7, i da izgradnja ovog bloka vodi očuvanju suverenosti i nezavisnosti države.⬅️⬅️
➡️➡️Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u državi Kukić smatra da naši političari namjerno kreiraju vještačke probleme i spletkare zbog ubiranja jeftinih političkih poena. Upravo zbog ovih razloga imamo političare koji se ne bave suštinom i ne rješavaju probleme.
Izborni zakon i problemi oko načina na koji će se sprovesti Opšti izbori zauzeli su poseban dio u obraćanju Kukića na tribini u Tuzli.
– Izborni zakon je glavni problem u Federaciji. Ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora. To u praksi znači da će ova nelegalna federalna Vlada ostati i dalje. To je opasno. Izborni zakon treba poštovati kolektivitet. Presudu Sejdić – Finci također treba ispoštovati izbornim zakonom – zaključio je Kukić na tribini u Tuzli. ⬅️⬅️
Pored predsjednika Kukića na tribini u Tuzli su se obratili i generalni sekretar PDA BIH Samir Imamović, i predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK Senad Alić.
Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora u svome obraćanju akcenat je stavio na aktuelnu vlast u našem kantonu i koalicione kapacitete.
➡️➡️– Politička situacija u kantonu je stabilna, kao i naša koalicija. Neće doći do smjene Vlade. Cilj nam je da imamo stabilnu političku situaciju. PDA je najstabilniji faktor u Tuzlanskom kantonu – podcrtao je Alić.⬅️⬅️
Samir Imamović, generalni sekretar PDA BIH, je istakao da od strane aktuelne vlasti svakodnevno imamo tezu straha i pitanje da li će doći do novih sukoba.
⬆️⬆️– Aktuelna vlast koja je opterećena korupcijom umjesto da se bavi zaštitom naroda ljude plaši novim ratom i sukobima. Rata neće biti‼️ – istakao je Imamović.⬆️⬆️
⬆️⬆️Treba naglasiti da je prije same tribine predsjednik PDA BIH Mirsad Kukić sa delegacijom položio cvijeće, odao počast i proučio fatihu na tuzlanskoj Kapiji ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !