Vijećnik Mehmedinović: Inicijative i pitanja na sedmoj sjednici Gradskog vijeća

Gradski vijećnik i predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović na sedmoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla koja je održana u četvrtak 15.jula podnio je tri vijećničke inicijative i tri vijećnička pitanja. Koliko je maksimalno i predviđeno Poslovnikom o radu Vijeća.
PROBLEM OBORINSKIH VODA U PASCIMA
Mehmedinović je podnio inicijativu za postavljanje većih cijevi za oborinske vode u MZ Pasci (raskrsnica kod Osnovne škole).
– Uslijed većih padavina. zbog slabo pročišćenog kanala, kao i zbog uskih postavljenih cijevi za oborinske vode dolazi do poplava. Za posljedicu imamo otežano kretanje mještana. Također, zbog izlijevanja vode otežan je i saobraćaj na ovom dijelu puta, koji maksimalno koriste mještani zbog odlaska na posao – naglašeno je u inicijativi.
SANACIJA UDARNIH RUPA NA PUTU PASCI – KROJČICA
U ovoj inicijativi se naglašava da je zbog oborinskih voda i velike frekventnosti saobraćaja asfalt vremenom ispucao zbog čega je put u lošem stanju sa udarnim rupama.
Kako bi se spriječile saobraćajne nesreće potrebno je hitno saniranje ovog dijela puta.
POSTAVLJANJE SAOBRAĆAJNIH ZNAKOVA U PASCIMA
– Na dionici puta prije osnovne škole Pasci ne postoje saobraćajni znakovi za ograničenje brzine (ili usporivači brzine) što može dovesti u direktnu opasnost djecu koja pohađaju školu. Na istoj raskrsnici, a put koji vodi u ulicu Bundići (koja vodi prema Tuzli) nadležni trebaju provjeriti da li je znak „Stop“ ispravno postavljen. Obzirom da se nalazi na glavnom putu, umjesto sporednom. Do sada je evidentiran veći broj saobraćajnih nesreća – ističe Mehmedinović u inicijativi.
Također, naglašena je i potreba zbog frekventnosti Dobrovoljačke ulice, postavljanja znaka „Stop“ iz ulice „Paočići“ jer na raskrsnici dolazi do učestalih saobraćajnih nesreća.
VIJEĆNIČKA PITANJA
KADA ĆE SE IZABRATI ZAMJENICI PREDSJEDAVAJUĆEG GRADSKOG VIJEĆA?
U vijećničkom pitanju Mehmedinović ističe da je Gradsko vijeće na sjednici krajem maja usvojilo Statut Grada kojim je prema članu 29. predviđeno biranje zamjenika (množina) predsjedavajućeg . Obzirom da prema posljednjem pospisu stanovništva iz 2013.godine u Tuzli ima 80 774 Bošnjaka, Mehmedinović vjeruje da će jedan od zamjenika biti Bošnjak.
PROBLEMI U NASELJU BORIĆ
Kada će se sanirati udarne rupe u naselju Borić, postaviti ulična rasvjeta i asfaltirati nedovršeni dio puta od cca 60 metara?
– Građani naselja Borić su putem savjeta MZ Centar 2016. godine potpisali peticiju sa namjerom ukazivanja na probleme sa kojima se suočavaju prije svega u ulicama Borić, Adele Ber, Bogumilska i Sakiba Kunosića. Nažalost, i nakon 5 godina građani ovog naselja i ulica su ostali i dalje u problemima jer se nesaniraju udarne rupe, oborinske vode prave dodatne probleme stambenim objektima, te u dužini od 60 metara (dio ulice Borić od broja 11, 13, 15 do zadnjeg ulaza u Katoličko groblje), iako su urađeni predpripremni radovi, put nije asfaltiran niti postoji ulična rasvjeta. Također, 2014. godine kada su bile velike poplave, bila su oštećenja na putevima koja nisu u potpunosti sanirana. U razgovorima sa građanima ovog dijela naselja navodi se i da Služba hitne pomoći i sanitet za dijalizu bolesnika ne mogu doći do kuća, jer je putna infrastruktura u lošem stanju – naveo je Mehmedinović u pitanju.
SANACIJA PUTA DOKANJ – BREŠKE
U trećem vijećničkom pitanju Mehmedinović postavlja pitanje kada će se sanirati dio puta Dokanj – Donje Breške – Breške?
Neformalna grupa građana Donje Beške predala je molbu za riješavanje problema u ovom dijelu Grada. Pored problema koji se tiču odrona na koritu Brešačke rijeke, neophodno je hitno, također, zbog odrona pristupiti sanaciji dijela puta Dokanj-Donje Breške-Breške. Građani ovog naselja su u strahu da se ne ponovi 2014 godina kada je dio naselja zbog velih padavina ostao potpuno odsječen od ostatka svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !