Vijećnik Mehmedinović: Tri vijećničke inicijative na šestoj sjednici Gradskog vijeća

Na šestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla koja je održana u srijedu 30.juna predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla i gradski vijećnik Senad Mehmedinović podnio je tri vijećničke inicijative.
FORMIRANJE GRADSKOG VOLONTERSKOG SERVISA
Mehmedinović je podnio inicijativu za formiranje Gradskog volonterskog servisa i organizaciju manifestacije „Volonter godine Grada Tuzle“.
Volonteri igraju važnu ulogu u izgradnji društva koje se temelji na promociji neformalnog obrazovanja, ljudskih prava, demokratije Itd. Volontiranje ne doprinosi samo društvu, već je snažan segment u izgradnji ličnog razvoja osobe.
Volontiranjem se usvajaju nove vjeeštine i znanja, osnažuje pojedinac i izgrađuje osjećaj solidarnosti. Posebno treba naglasiti da je volontiranje jedan od zaštitnika ranjivih skupina od ekonomske i društvene marginalizacije.
Obzirom da u Tuzli djeluje veliki broj nevladinih organizacija vijećnik Mehmedinović podnosi inicijativu da se pri Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu povodom Međunarodnog dana volontera formira Gradski volonterski servis za građane različite hronološke dobi.
Primarna uloga Gradskog volonterskog servisa bila bi promocija volonterizma, izdavanje volonterske knjižice Grada Tuzle, vođenje baze volontera i njihovog interesovanja (kreiranje i e-platforme volontertuzla.ba), kao i organizacija manifestacije „Volonter godine Grada Tuzle“.
UREĐENJE BRDA KICELJ
Kicelj je jedno od omiljenih odredišta građana Tuzle, prije svega zbog dobrog pogleda od zapadnog do istočnog dijela grada.
Od 2014.godine vraćena je nekadašnja tradicija topa sa Kicelja koji označava vrijeme iftara u Tuzli.
Postavljanjem klupa na Kicelju znatno bi se poboljšao cjelokupni ambijent na Kicelju.
UTVRĐIVANJE VLASNIŠTVA NAD PARCELOM NEKADAŠNJEG BAZENA MOLUHE
Prva inicijativa se odnosi na utvrđivanje vlasništva nad parcelom na kojoj je nekada bio bazen Moluhe.
Mehmedinović zahtijeva da nadležna služba izađe na teren i utvrdi vlasništvo i obavezu održavanja spomenute parcele.
– Mještani s pravom negoduju jer smatraju da zapuštena parcela puna smeća i raznog otpada može biti veliki izvor zaraze. Osim toga, problem predstavlja i pojava određenih lica koja sa zapuštene parcele otuđuje sekundarne sirovine – naglašeno je u inicijativi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !