Deveti maj: Delegacija Gradskog odbora odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji

Povodom 9.maja Dana Europe, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, delegacija Gradskog odbora PDA Tuzla predvođena predsjednikom Senadom Mehmedinovićem, odala je počast i položila cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji.
Dana 9 maja navršava se 76 godina od pobjede Saveznika nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu koji je službena Evropa proglasila Danom Evrope. Bosna i Hercegovina je u toku drugog svjetskog rata demonstrirala neiscrpnu snagu i odlučnost u borbi protiv fašizma, njeni narodi demonstrirali su neiscrpnu snagu i odlučnost, podnio je velike žrtve kao malo koja država u Evropi. Postala je simbolom antifašističkog otpora. Cijeli svijet se klanjao njenim žrtvama. Cijeli antifašistički svijet se klanjao žrtvama njenog otpora, Saveznici su isticali da se u Bosni i Hercegovini vidi početak nove Evrope.
Zato je zasluga bosanskog-antifašističkog pokreta što je Bosnu i Hercegovinu podigao i održao na nogama jer bez antifašističkog pokreta bosanskohercegovački poraz na kraju Drugog svjetskog rata bio bi potpuni i vjerovatno konačan.
Pedeset godina poslije najbolji sinovi naroda Bosne i Hercegovine su ponovo došli da brane Bosnu i Hercegovinu od novog fašizma ističući svojim aktivističkim primjerom svoju nacionalnu, visoku, moralnu, političku i istinsku požrtvovanost, neustrašivost, dosljednost, dostojanstvo osobe i snagu duha.
U pravednoj odbrani vlastite zemlje postaju akteri bosanskohercegovačke državnosti i herojske epopeje odbrambenog oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Najbolji među najboljim proglašeni su Zlatnim ljiljanima Armije Republike Bosne I Hercegovine.
Zato je sasvim opravdano da se dan pobjede i Dan zlatnih ljiljana obilježava istog tog dana.
Pored predsjednika Mehmedinovića delegaciju Gradskog odbora PDA Tuzla činili su i članovi Izvršnog odbora – Samir Cipurković i Adnan Hebib, predsjednica Asocijacije žena Sanela Jurišić i predsjednik Asocijacije mladih Emir Šahović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !