Gradsko vijeće: Vijećnik Mehmedinović podnio tri vijećničke inicijative i tri vijećnička pitanja

Na prvoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, koja je zbog epidemiološke situacije održana online u utorak 27.aprila, usvojen je Zaključak koji je predložio gradski vijećnik PDA i predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović.

Zaključkom se zadužuje Gradska uprava da do sljedeće sjednice Vijeća pripremi inicijativu kojom se u ime zaštite zajedničkog interesa svih lokalnih zajednica traži od Saveza općina i gradova FBIH da prema Parlamentu FBIH pošalje prijedlog za izmjenu i dopunu Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Pored ovoga Mehmedinović je na sjednici  podnio  tri vijećničke inicijative i tri vijećnička pitanja.

 

Sanacija puta u Gornjim Čaklovićima

U prvoj vijećničkoj inicijativi traži se hitna sanacija udarnih rupa i oštećenja na putu prema Gornjim Čaklovićima. Ovaj lokalni put se nalazi u MZ Simin Han, skretanje poslije tunela Čaklovići koji vodi prema džamiji u Gornjim Čaklovićima.

  • Imajući u vidu da se na kraju lokalnog puta nalazi džamija, i uzmimajući u obzir činjenicu da smo u ramazanu kada je zbog vjerskih obaveza džematlija posebno frekventan put poželjno bi bilo što prije izvršiti sanaciju kako ne bi došlo do povreda pješaka ali i vozača – pojašnjeno je u inicijativi.

 

Solina i Stare Moluhe

U preostale dvije vijećničke inicijative gradski vijećnik Mehmedinović stavio je fokus na uređenje i opremanje dječijih igrališta u Solini (u Brđanima i u naselju Hasići), kao i iniciranje za postavljanje table za zabranu odlaganja smeća i asfaltiranja dijela puta iznad ulice Rudlolfa Vikića 75, u MZ Solana, na području Starih Moluha kod starog mezarja.

 

Vijećnička pitanja vezana za mjesne zajednice

U vijećničkim pitanjima koje je upućeno Službi za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica Mehmedinovića interesuje:

  • Koliko je mjesnih zajednica dostavilo izvještaj o radu Gradskom vijeću za period 2016-2020 godina ?
  • Koliko mjesnih zajednica ima donesen statut ?

 

Problem fekalnog otpada u Solini

U jednom od svojih vijećničkih pitanja Mehmedinovića zanima kada će se nastaviti sa rješavanjem problema sa fekalnim otpadnim vodama na području MZ Solina.

  • Problem sa sanitarno-fekalnim otpadnim vodama i kanalizacijom jedan je od većih problema stanovnika MZ Solina. Imajuću u vidu činjenicu da je veliki broj domaćinstava i dalje bez uređene kanalizacione mreže – pojašnjeno je u vijećničkom pitanju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !