Vlada TK na čelu sa SDA odbijanjem nabavke medicinske opreme nanijela nemjerljivu štetu zdravstvenom sistemu

Pokret demokratske akcije oštro osuđuje aktuelnu Vladu Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem, koja je prošle godine odbila nabavku potrebne medicinske opreme u cilju razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite javnih zdravstvenih ustanova TK, čime je nanijeta nemjerljiva šteta zdravstvenom sistemu, pa i samim građanima Tuzlanskog kantona.

Podsjećanja radi, kantonalna Skupština je na prijedlog Vlade TK, za vrijeme mandata PDA, donijela odluku kojom bi se, suficitom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u iznosu od 15 miliona KM, nabavila medicinska oprema u cilju razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite javnih zdravstvenih ustanova TK.

U prilog navedenom je i priznanje novinara Omera Hasanovića koji je za „Federaciju danas“ rekao da je vlast priznala grešku, što je još jedan od dokaza da su PDA-ove Vlada i Skupština radile za dobrobit svih građana najmnogoljudnijeg kantona.

Da je sve bila greška konstatovala je i opozicija za vrijeme skupštinske većine PDA kazavši da bi danas domovi i zdravlja i klinički centar bili mnogo spremniji u borbi protiv koronavirusa, ali i sam aktuelni premijer Tulumović, koji je rekao da nam medicinska oprema treba „sad i odmah“.

Podsjetit ćemo premijera Tulumovića, koji je istakao da je više puta dobio negativne odgovore od Federalne vlade za preusmjeravanje sredstava za nabavku medicinske opreme, da je Skupština TK jedini osnivač Zavoda zdravstvenog osiguranja, koja daje saglasnost na finansijski plan Zavoda, te da isključivo ovaj zakonodavni organ odlučuje o višku prihoda nad rashodima Kantonalnog zavoda.

Međutim, u ove teške dane kada su cijela Bosna i Hercegovina, pa i naš kanton, suočeni sa pandemijom izazvanom koronavirusom, Vlada TK nema potrebnu medicinsku opremu za zaštitu uposlenih, kao ni za zaštitu stanovništva kojom bi se na najbolji mogući način odbranili od nevidljivog neprijatelja opasnog po naše zdravlje.

No, suočeni sa žalosnom činjenicom da se odbijanje odluke o nabavci medicinske opreme kao bumerang vratilo svim građanima i zdravstvenim radnicima Tuzlanskog kantona, pozivamo premijera Tulumovića da u ovim kriznim danima napokon shvati svoju ulogu u izvršnoj vlasti i da preuzme odgovornost za ono što je njegova Vlada propustila.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !