Ne smijemo dozvoliti da COVID-19 paralizira JU UKC Tuzla

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona u cilju sprječavanja dalje eskalacije pandemije izazvane koronavirusom COVID-19, a koja je uveliko pogodila zdravstvene radnike JU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, poziva Krizni štab Ministarstva zdravstva TK da poduzme sve potrebne mjere kako bi se zaštitili pacijenti, zdravstveni radnici i građani Tuzle i Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi predlažemo sljedeće mjere koje se smatraju hitnim:

  • da se pozovu sve privatne ordinacije, poliklinike i sl., da svoju medicinsku opremu i zdravstvene radnike stave na raspolaganje UKC Tuzla radi prevencije borbe sa COVID-19
  • da se Medicinski centar Bayer pretvori u izolatorij za sve pozitivne i osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnim licama što se odnosi na medicinsko osoblje iz UKC Tuzla
  • da se obezbijede dva prolaza za UKC Tuzla; jedan ulaz na glavnoj kapiji, a drugi izlaz za sve pacijente na kapiji kod Interne klinike.

Kada su pitanju pacijenti sa epidemiološkom anamnezom tražimo:

  • da se svi pacijenti sa pozitivnom epidemiološkom anamnezom ili sa jednim ili više kliničkih simptoma odvojenim putem usmjere ka ambulanti za febrilna stanja u okviru Infektivne klinike radi dalje obrade pacijenta. U praksi to znači da se na ulazu u UKC kod glavne kapije naprave dva puta kretanja pacijenata – zelena i crvena zona
  • da se obezbijedi tzv. trostruka provjera epidemiološke ankete za sve pacijente:
    • I nivo – kapija UKC
    • II nivo – punkt na ulazu od jedne zgrada na UKC (zgrada hirurških disciplina, Interna Klinika, Plava bolnica)
    • III nivo – provjera od medicinskog osoblja u prijemnoj ambulanti odgovarajuće klinike
  • da svi potencijalni pacijenti koji su pozitivni na COVID-19 moraju ići u izolatorij a ne u samoizolaciju ili kućnu izolaciju.

Od Kriznog štaba tražimo:

  • da se osposobe najmanje tri operacione sale u zgradi Infektivne klinike za sve pacijente kod kojih je potvrđen COVID-19: ginekološka operaciona sala za spontani porođaj ili carski rez, hirurške sale za potrebe hirurgije, neurohirurgije, ortopedije… Druga mogućnost je transport pozitivnih bolesnika u Medicinski centar Bayer gdje bi se obezbijedio rad u operacionim salama po principu kako je gore navedeno.
  • da se politraumatizirani pacijenti (pacijenti sa višestrukim povredama) tzv. hirurškim putem transportuju do specijalnih ambulanti odakle bi se zasebnim liftom prebacio do prizemlja bolnice i do hitne hirurške sale gdje bi se obavio hitan operativni zahvat bez obzira da li je pacijent pozitivan ili negativan na COVID-19. Nakon učinjenog operativnog zahvata testirati pacijenta, osoblje zadržati u izolaciji, a nakon rezultata testa pacijenta prebaciti u Jedinicu intenzivne njege, Infektivnu kliniku ili na odjel odgovarajuće klinike
  • da svaka klinika, hirurške grane, obezbijedi barem jedan hirurški tim za hitna stanja (3 ljekara, 2 instrumentarke, 1 anesteziolog i 2 anestetičara). Uz to u pričuvi zadržati barem 2 ljekara specijalista koji apsolutno ne bi smjeli dolaziti u kontakt sa pacijentima i drugim osobljem s klinika.

Ono što predstavlja samu odbranu u borbi protiv koronavirusa je obezbjeđenje adekvatne količine zaštitne opreme za kompletno osoblje UKC.

Posebno bismo istakli nabavku tzv. brzih testova za COVID-19 kojim bi se testirali svi potencijalni pacijenti u ambulanti za febrilna stanja.

Stoga, još jednom pozivamo Krizni štab Ministarstva zdravstva da razmotri predložene mjere i pravovremeno spriječi pojavu još jednog klastera na području Tuzle, kako ne bi došlo do paralize još jedne zdravstvene ustanove u kojoj je uposlen veliki broj zdravstvenih radnika, a samim tim i zdravstvene zaštite samih zaposlenika i građana Tuzlanskog kantona.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !