Premijeru Vlade FBiH riješite se sindroma Karaule i ostavite Tuzlu na miru

Gradski odbor Pokreta demokratske akcije Tuzla oštro osuđuje medijski istup federalnog premijera Fadila Novalića koji navodi da “Tuzla vodi lošu politiku spram migranata”.

Podsjećamo premijera na stanje u Unsko-sanskom kantonu, na sramotni kamp Vučjak koji je teškom mukom zatvoren i gdje su migranti i tražioci azila mjesecima “propadali” u “apsolutno teškim uvjetima”. S obzirom da je zatvoren kamp, kako navodi povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, zahvaljujući saradnji državnih vlasti i vlasti Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona pitanje je koliko je Federalna vlada učinila na pomoći ovom gradu i kantonu u teškoj muci koja ih je snašla?!

Pitamo predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića na koji način Federalna vlada sa svojim koalicionim partnerima na nivou države BiH obezbjeđuje granice ove zemlje i šta je učinila na pripremama za moguću katastrofalnu situaciju i najavu velikog priliva migranata? Kakva je saradnja na državnom nivou, ima li granična policija kapacitet da čuva granicu, a vojska da je brani?

Koliko je Federalna vlada u mogućnosti i u stanju da pomogne Tuzli u slučaju da se ovdje formira kamp ili ćemo imati stanje kao u Krajini gdje je na terenu mjesecima bio samo Crveni križ i ostale humanitarne organizacije bez pomoći od strane vlasti?

Podsjećamo premijera Federacije BiH Fadila Novalića da se 2019. sastao sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweaertom, te izjavio da je “Federacija BiH spremna pomoći koliko god treba, poštujući međunarodne standarde i ljudske norme, ali isključivo putem države Bosne i Hercegovine, jer kao entitet nema nadležnosti za te aktivnosti”.

Dakle, prošle godine premijer Novalić se ogradio od problema prebacujući isti na viši nivo, a danas imamo situaciju da za globalni problem i (ne)rješavanje istog kritikuje Tuzlu.

Smatramo da premijer vješto ili u ovom slučaju nevješto pokušava da izbjegne ličnu kao i odgovornost političkog projekta koji predstavlja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !