Nevad Ikanović smijenjen jer je za dvije godine smanjio gubitak u rudnicima za 73 miliona KM

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje odluku Nadzornog odbora JP Elektroprivrede BiH kojom je Nevad Ikanović razriješen dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju a na koju je Vlada Federacije BiH dala saglasnost.

Je li Ikanović kriv pa je smijenjen zato što je za vrijeme njegovog mandata u EP BiH povećana proizvodnja uglja za nešto više od milion tona?! Je li Ikanović kriv zato što je za dvije godine popravio finansijski rezultat u rudnicima za 73 miliona KM, koji su 2015. godine poslovali sa gubitkom od 107 miliona KM, da bi se isti nakon dvije godine sveo na samo 34 miliona KM?!

Je li Ikanović kriv što je produktivnost po zaposlenoj osobi u u 2017. godini povećana na 675 tona uglja, u odnosu na period iz 2015. godine kada je produktivnost iznosila 525 tona?!

Je li Ikanović smijenjen što su rudnici u prošloj godini uplatiti više od 67 miliona KM poreza i doprinosa u odnosu na 2015. godinu kada je stepen poreza i doprinosa iznosio 37 miliona KM?! Je li Ikanović kriv što je u prošloj godini za rudnike izvršena uplata od 68,1 milion KM, umjesto 77,7 miliona KM, koliko je ukupno obračunato, a što u procentima iznosi 87,65 posto?!

Je li Ikanović smijenjen što je Termoelektrana Kakanj u njegovom mandatu ostvarila najveću proizodnju električne energije od izgradnje iste do danas?!

Za neupućene, smijenjeni Ikanović je tokom svog mandata, tražio od uprave Rudnika Kreka da se osposobi mehanizacija koja je vlasništvo rudnika, a da se prekine sa angažmanom trećih lica u rudniku. Međutim, uprava Rudnika, iz njima poznatih interesa, nastavila je sa praksom angažmana trećih lica.

Nakon toga je aktom pokrenuo preispitivanje povjerenja članova uprave Rudnika Kreka koji je uprava EP BiH prihvatila i istim izglasala nepovjerenje. Međutim, Nadzorni odbor EP BiH ovu tačku nikada nije stavio na dnevni red sjednice, kao ni analizu rada nadzornih odbora i uprava u onim rudnicima koji nisu ispunjavali elemente plana poslovanja a koju je tražio Ikanović.

Kada su u pitanju dugovanja rudnika iz ranijih perioda koja su nastala do 2015. godine, Ikanović je prema federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije sredinom 2016. godine uputio inicijativu za donošenje zakona koji bi riješio pitanje dugovanja rudnika do 2015. godine. No, resorni federalni ministar nije nikada odgovorio na taj akt, niti je na bilo koji način toj inicijativi dao pažnju.

Ikanović nikada ne bi bio smijenjen da od uprave i nadzornih odbora rudnika, koji se nisu pridržavali zakona o javnim nabavkama, nije tražio da se isti decidno poštuje.

No, razloge za smjenu kadra PDA, kojeg je smijenio Nadzorni odbor EP BiH, možemo pronaći samo u činjenici da je ovo javno preduzeće bilo u službi politike, a ne struke.

Stoga, PDA BiH daje punu podršku Nevadu Ikanoviću, te će prednost uvijek dati znanju i struci a ne političkoj pripadnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !