Masakr na Kapiji: Sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

Polaganjem vijenaca, učenjem fatihe i minutom šutnje, na Slanoj Banji i na Kapiji, delegacija GO PDA Tuzla, predvođena predsjednikom doc.dr.sc. Senadom Mehmedinovićem, odala je počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti i učestvovala na komemorativnom obilježavanju posvećenom na žrtve tragedije na Kapiji.

25.maja 1995.godine srpske agresorske snage granatom ispaljenom sa Ozrena u centru Tuzle, na Kapiji, su ubile 71 građanina Tuzle, dok je 150 građana teže ranjeno.

Tako je Kapija poznata kao sastajalište mladih Tuzle, postala mjesto najvećeg zločina nad civilima Tuzle. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Novak Đukić za masakr na Kapiji proglašen je krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina.

Međutim, obzirom da je u bijegu, zatvorsku kaznu za masakr na Kapiji nikada nije počeo izdržavati.

– Naša moralna i ljudska obaveza je da se sjećamo žrtava ubijenih na Kapiji. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo na Kapiji i ko je za to kriv. Mladim generacijama moramo prenositi cjelovitu istinu o masakru, kako ne bismo došli u situaciju da neko osporava masakr na Kapiji. Znamo da je iz Srbije prije nekoliko mjeseci bilo takvih gnusnih podvala i pokušaja – ističe doc.dr.sc. Senad Mehmedinović,  predsjednik GO PDA Tuzla.

  1. maj proglašen je Danom žalosti u Tuzlanskom kantonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !