U PDA žene su pronašle mogućnost ravnopravnog djelovanja

Više od 600 žena, članica Pokreta demokratske akcije, prisustvovalo je panel diskusiji „Glas žene je temelj uspješnog društva – Dame biraju“, koju je u subotu organizovala Asocijacija žena Gradskog odbora PDA Tuzla.

Hidajeta Jarčević, predsjednica AŽ GO PDA Tuzla, opredijelila se da bude aktivni sudionik u politici, a priliku joj je pružila, kako je kazala, upravo ova stranka.

PDA je mjesto gdje su žene pronašle mogućnost ravnopravnog djelovanja. Nikada nismo zagovarale jednakopravnost, jer ne želimo biti jednake već ravnopravne. Kada smo osnivale asocijaciju naš cilj je bio da se vrednuje naš rad i da to ostali članovi primijete. Naša briga, koju smo imale, bila je nepotrebna jer je predsjednik Kukić mnogo ranije prepoznao kvalitet i sposobnost žene, te da su žene pokretač društva. Ako znamo da 52% biračkog tijela čine žene, s razlogom možemo reći da dame biraju, jer mi zaista imamo tu mogućnost da biramo ako nam se pruži prilika. Važno je da žene imaju stav i da budu odlučne, istakla je Jarčević.

Doc.dr.sc. Senad Mehmedinović, predsjednik Povjereništva Gradskog odbora PDA Tuzla, napomenuo je da PDA nema predsrasuda i da se trud I rad moraju vrednovati.

Svi oni koji žele da rade za dobrobit naše zemlje su dobrodošli. Nama ne treba zakon o ravnopravnosti spolova, zato su svi koji žele da rade i doprinose našem društvu jednaki u PDA. Mogu da ostvaruju svoja prava, ali i interese svojih zajednica, poručio je Mehmedinović.

Jedna od učesnica panel diskusije, žena koja je sa 33 godine postala zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Elzina Pirić kazala je da je u politiku ušla sa željom za promjenama i boljim životom.

Moj cilj je bila zaštita moje lokalne zajednice, odnosno zaštita interesa moje lokalne zajednice, mog preduzeća i ostvarivanje ciljeva za koje se danas svi zalažemo, a to su jake lokalne zajednice koje čine jaku BiH. Jako teško je biti žena u politici, ali vjerujem u žene i njihovu snagu, jer su one jake i odgovorne, kazala je zastupnica Pirić, koja je i predsjednica Povjereništva Općinskog odbora PDA Banovići.

Panel diskusiji prisustvovalo je i predsjedništvo kantonalne Asocijacije žena na čelu sa dr. Muneverom Bećarević, koja je izrazila ponos jer se nalazi na čelu najorganizovanijeg dijela Poketa demokratske akcije.

Podršku ovom skupu dali su i Senad Alić, predsjednik Skupštine TK i predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK, kao i Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona i predsjednik Povjereništva Općinskog odbora PDA Srebrenik. Suljkanović je naglasio da ženama i mladima treba pružiti što više mogućnosti, dok je predsjednik Alić podsjetio da je predsjednik PDA rekao „NE“ izrabljivanju Tuzlanskog kantona, te da se između ostalog zalaže za društvo jednakih šansi u kome nema povlaštenih i u kojem svako ima svoju priliku.

Učešće u panel diskusiji uzele su i Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK, Semidina Subašić i Mirha Mujkanović Prcić, članice Asocijacije žena GO PDA Tuzla. One su istakle da su žene sposobne, ali i odgovorne te da je Pokret demokratske akcije prepoznao te vrijednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !