Senad Mehmedinović: PDA je projekat koji će biti od koristi građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH

Krajem maja ove godine u Tuzli je održana konstituirajuća sjednica Povjereništva Gradskog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA) za čijeg je predsjednika izabran Senad Mehmedinović, docent na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Šta ga je motiviralo da se priključi novoj političkoj partiji, koliko će novi projekat pomoći i koristiti građanima Tuzle, šta će PDA učiniti po pitanju zagađenja, kako spriječiti odlazak mladih te kakva Tuzla treba da bude – samo su neka pitanja na koja je ovaj 37-godišnji doktor društvenih nauka iz područja motoričkih poremećaja i hroničnih bolesti dao odgovore.

P: Bili ste jedan od članova Inicijativnog odbora koji je formirao novi politički projekat u Bosni i Hercegovini – PDA. Šta vas je ponukalo da postanete dio ovog projekta?

Mehmedinović: Prvo što bih volio istaći je to da je politika PDA BiH politika pluralizma, što znači da nema ustaljenih obrazaca mišljenja. Ono po čemu se PDA od samog početka prepoznaje kao ozbiljan politički projekat jeste pristup politici baziran na poštivanju principa različitosti ili različitog mišljenja, a za opšte dobro. Važno je napomenuti i da PDA zagovara participativnu, a ne podaničku političku kulturu po kojoj su privilegovani samo pojedinci ili zajednice. Svi građani moraju biti jednaki, kao i sve lokalne zajednice u BiH. Neprihvatljivo je da jedna općina vrijedi kao drugih deset ili da stanovnik jedne općine vrijedi kao dva stanovnika druge općine. Takođe, istakao bih da je politika PDA  usmjerena na pravljenje sistema u kojem  se odluke donose u skladu s pravilima koja su jednake za sve. Ne može se jedan te isti dokument za dvije osobe tumačiti na potpuno različit način. Na kraju, moj motiv za priključenje PDA jeste vjera da je ovo projekat koji će biti od koristi građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Ubijeđen sam da je uspjeh, uz ogromnu podršku koju imamo, neminovan.

P:  U našem gradu ima stvari kojima ste nezadovoljni. Šta je to što biste mijenjali i za šta će se Gradski odbor PDA Tuzla, na čijem ste čelu, zalagati u narednom periodu?

Mehmedinović: U PDA ne postoji generacijski jaz. Svi koji žele raditi i dati doprinos zajednici su dobrodošli. PDA okuplja građane koji svoj rad baziraju na činjenju opšteg dobra i građane čija su djela mjerljiva kvantitativnim indikatorima, a ne „kvalitativnom frazeologijom“. Mislim da građani prepoznaju politički pristup PDA koji je baziran na promovisanju kulture otvorenosti, što sigurno vodi ka demokratičnijem društvu. To je, ustvari, i prva stvar koju bih istakao u našem pristupu promjenama. Mi moramo  postati puno otvorenije i solidarnije društvo. Politika PDA Tuzle će se u narednom periodu sigurno odnositi na aktualiziranje pitanja industrijske zone u Tuzli, a aktivno ćemo raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta. Tuzla se mora otvoriti prema drugim općinama TK, mora biti prijatelj sa svima koji joj žele pomoći, iskreno u nju investirati, bez predrasuda. Naročito ćemo se baviti pitanjem zagađenosti vazduha kroz Savjet za ekologiju PDA Tuzla. Zašto, recimo, država ne bi subvencionirala  solarno grijanje ili smanjila troškove priključka na centralno grijanje?! Gdje nije moguće uvesti centralno grijanje, zašto se ne bi subvencioniralo grijanje na pelet?! Dalje, pitanje putne deblokade TK nije samo kantonalno,veći lokalno pitanje. Tuzla mora biti povezana s glavnim gradom brzom cestom, ali ne smijemo zaboraviti da do brze ceste građani moraju doći lokalnim putevima koji su izuzetno zapušteni i loši. Takođe, našem gradu nedostaje i kompleks otvorenih sportskih terena. Zašto ne bi na Ilinčici izgradili Sportsko-rekreativne centre, zašto Ilinčica ne bi bila naše izletište pa da ne moramo do prvog izletišta voziti ili hodati sat vremena ili čak i više?!

P: Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova u BiH. TE godišnje uplaćuje 5,5 miliona u gradski budžet kao odštetu za zagađenja zraka, što se ispostavilo da nije dovoljno. Ima li GO PDA Tuzla rješenje za ovaj problem?

Mehmedinović: Zagađenje zraka treba biti svakodnevna tema građana Tuzle i jedna od stvari koje građani trebaju uzeti u obzir prilikom odabira naredne vlasti. Dio odgovora na ovo pitanje sam iznio kroz informaciju da je PDA Tuzla formirao savjet koji će se baviti tematikom zagađenja zraka. Ovaj problem može se riješiti saradnjom institucija lokalnog, kantonalnog i federalnog nivoa, bez vođenja političkim opredjeljenjem. Zdravlje i sigurnost građana mora biti izvan okvira politiziranja i političkog poentiranja. Mislim da je jedno od rješenja za individualne objekte stanovanja subvencija grada, Kantona i Federacije za nabavku ekološki prihvatljivog grijanja ili smanjenje cijena za priključak na mrežu centralnog grijanja. Na ugradnji adekvatnih filtera kod svih zagađivača svakako ćemo insistirati. Pomaka je svakako bilo i svjesni smo da neće biti jednostavno riješiti ovaj problem, ali se puno ozbiljnije moramo odnositi prema svemu tome.

P: Dosta mladog svijeta odlazi iz Tuzle jer ovdje ne mogu naći zaposlenje poslije završene srednje škole ili fakulteta. Ima li PDA neki model, koji druge stranke nisu ponudile, a tiče se ostanka mladih?

Nažalost, veliki broj mladih generalno emigrira iz BiH i regije, a ako bismo govorili o odgovornosti, oni koji su upravljali procesima i kreirali takav ambijent trebaju građanima „položiti račune“ za to. Na mlade se treba gledati kao na resurs, a ne kao sredstvo upravljanja radi ostvarivanja ličnih ciljeva. Svi imamo priliku gledati predstavnike mladih u nekim političkim emisijama, dijalozima i žalosno je da se u većini emisija iznose stavovi njihovih političkih „centrala“, dok se najmanje priča o konkretnim rješavanjima problema mladih. Emigracija mladih, kao i stanovništva srednje životne dobi, jedan je od najvećih problema s kojima se suočava naša država, a glavni uzroci su zasigurno ekonomske, odnosno egzistencijalne prirode. Takođe, mladi kao još jedan od najčešćih razloga odlaska iz BiH navode „nepovjerenje u sistem”. Ubijeđen sam da bi se broj mladih koji odlaze iz BiH smanjio kada bi se se vratilo povjerenje u institucije. To znači, kada na konkurs za prijem zaposlenika imamo prvorangiranog, on se mora zaposliti. Žalosno je to što mladi nisu motivisani da apliciraju na posao zbog opće percepcije da je konkurs pro forme. Mi ćemo se suprostaviti tome! Takođe, prekvalifikacija je šansa da svi oni bez posla steknu nove vještine, ali i za privredu da dobije neophodan kadar. Privredi TK već nedostaje na stotine kvalifikovanih radnika, a u isto vrijeme naši građani odlaze u inostranstvo ili su prijavljeni na biroe. To se mora mijenjati.

P: Smatrate li da je Tuzla izgubila ono gradsko i urbano u sebi? Kakva bi po vašem mišljenju trebala biti urbana Tuzla?

Mehmedinović: Sve dok budemo gradili društvo jednako za sve, po ugledu na moderne evropske gradove, bez predrasuda i stereotipa, a poštujući različitosti i ne osuđujući druge samo zato što misle drugačije ili su u Tuzlu došli iz drugih sredina, znači da zastupamo moderne građanske principe. Naših Tuzlaka ima širom svijeta i skoro svi su prihvaćeni u novim sredinama. Mi moramo raditi to isto, prihvatati sve oni koji Tuzlu dođu i žele da je grade zajedno sa nama. Mi moramo zastupati istinske građanske principe, a ne biti „ograničeni“ i sociocentrični, a upravo to znači  biti urban. Na nama samima je da prosudimo kakvi smo sada i kakvi želimo biti!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !