Masakr na Kapiji: Sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje, na Slanoj Banji i na Kapiji, delegacija Gradskog odbora PDA Tuzla, predvođena Emirom Šahovićem, predsjednikom Povjereništva, odala je počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti i učestvovala na komemorativnom obilježavanju posvećenom na žrtve tragedije na Kapiji.
Pored delegacije Gradskog odbora, na Kapiji su počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti odale i delegacije asocijacija žena i mladih PDA Tuzla.
25.maja 1995.godine srpske agresorske snage granatom ispaljenom sa Ozrena u centru Tuzle, na Kapiji, su ubile 71 građanina Tuzle, dok je 150 građana teže ranjeno.
Tako je Kapija poznata kao sastajalište mladih Tuzle, postala mjesto najvećeg zločina nad civilima Tuzle. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.
Novak Đukić za masakr na Kapiji proglašen je krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina.
Međutim, obzirom da je u bijegu, zatvorsku kaznu za masakr na Kapiji nikada nije počeo izdržavati.
– Ovo je jedan od najtužnijih datuma u tuzlanskoj historiji. Na nama je da nikada ne dozvolimo da padne u zaborav ovaj datum, kao i da ističemo odgovorne za masakr nad našom omladinom – kazao je Emir Šahović, predsjednik Povjereništva GO PDA Tuzla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !