Kongres PDA: Kukić ponovo izabran za predsjednika

Dosadašnji predsjednik Pokreta demokratske akcije Mirsad Kukić je, na 1. Kongresu PDA, održanom u subotu u Tuzli, ponovo izabran za predsjednika ove političke organizacije.
Njega je biralo oko 400 delegata iz kantonalnih i regionalnih organizacije stranke iz cijele Bosne i Hercegovine.
U svom obraćanju prisutnima Kukić je kazao da se moraju naći kompromisna rješenja između Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih kada je u pitanju funkcionisanje države.
Istovremeno, moramo i svima ostalima omogućiti da imaju preduslove kako bi mogli da budu birani i da biraju, odnosno da budu dio bilo koje državne institucije bez majorizacije bilo kojeg naroda ili građanina Bosne i Hercegovine. U tom cilju PDA, zajedno sa probosanskim strankama, želi iznaći rješenje, jer smo postali neosnovano taoci vladajućih politika. Ako se ne potrudimo da nađemo rješenje, ostat ćemo i dalje taoci a to nije budućnost BiH, njenih naroda i građana, istakao je, između ostalog, Kukić.
Delegati su na 1. Kongresu PDA usvojili Rezoluciju o programskom opredjenju, kao i Program stranke za 2022-2026., te izvršili izbor članova za Glavni i Nadzorni odbor PDA.
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB, kazao je da će PDA biti dio novih političkih snaga, koje će, ako bude poštenih izbora, preuzeti sudbinu BiH u svoje ruke.
Mislim da će sa PDA i sa nekoliko drugih važnih članica opozicije, građani ići mnogo brže ka socijalnom statusu, ka NATO-U, ka EU integracijama, unutarbošnjačkom pomirenju, međunacionalnom i entiteskom pomirenju, kazao je Radončić i poželio mnogo uspjeha i snage koja će trebati svima nama.
Predsjednik SDP Nermin Nikšić kazao je da se na Kongresu PDA nalaze njegovi prijatelji, predsjednici drugih političkih stranaka, s kojima njegova stranka ima vlast Sarajevskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.
Siguran sam da će ova grupacija biti odlučujući faktor da formiramo vlast iduće godine i na entitetskom i na državnom nivou. Potrebno je da radimo na principima iskrene saradnje, te sam siguran da ćemo svi zajedno napraviti određene pomake u današnjoj komplikovanoj političkoj situaciji, istakao je Nikšić.
Nihad Omerović, potpredsjednik NIP-a uputio je čestitku stranci, koja je, kako je kazao, prije svih stala u borbu istinskih, partriotskih vrijednosti BiH, odnosno zaustavljanju zloupotrebe ekskluziteta zaštite, bošnjačkih odnosno državotvornih interesa i vjerujem da ćete osobe, koje izaberete, imati hrabrosti i odgovornosti nositi sve ove procese oko uspostavljanja sasvim novog kvaliteta kada je u pitanju borba za državu BiH.
Vjerujem da će naša suradnja biti intenzivna. Ja lično se radujem našoj daljoj suradnji, vjerujem da će naši lični odnosi biti prijateljski bratski i od povjerenja, a na temelju povjerenja i zdravih odnosa mogu se uraditi čuda, kazao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES.
O nastanku PDA prije nešto više od četiri godine, prisutne je upoznao Samir Imamović, generalni sekretar PDA. On je istakao da se PDA ne bavi politikanstvom, te da ova stranka neće podržati loše politike koje su trenutno na vlasti, koje su same sebi cilj, te koje, ne poštujući osnovne principe demokratije, urušavaju funkcionalnost države.
Nećemo podržati politike koje pojedincima daju veću važnost nego institucijama. Politike koje su trenutno na vlasti, opterećene aferama i korupcijom, ne mogu se baviti zaštitom države niti njenih građana, poručio je Imamović.
Lejla Ćebić Đerzić, predsjednica Asocijacije žena PDA TK, istakla da žene u PDA, okupljene oko ideje ove strank e i svjesne podrške, koju uživaju, pružaju šansu svima da u okviru svojih kapaciteta čuvaju i grade društvo po mjeri svih nas.
Radno predsjedništvo 1. Kongresa PDA činili su Azra Pašalić, odbornica u Skupštini Grada Prijedor i predsjednica Regionalnog odbora PDA Bosanska Krajina-Prijedor, zatim Mujo Puzić, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora PDA Posavskog kantona, Sanela Jurišić, predsjednica Asocijacije žena PDA Tuzla, Anela Karić Husarić, vijećnica Gradskog vijeća Srebrenika i Narcisa Šiljegović, predsjednica Asocijacije žena PDA Živinice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !