Asocijacija žena PDA GO Tuzla u odsutnosti članica Udruženja Žene Srebrenice organizovala mirni protest

Članice Asocijacije žena Pokreta demokratske akcije uz članove Asocijacije mladih , predstavnice Udruženja građana ”Žene Srebrenice”, učenike Medicinske škole u Tuzli te ostale građane, danas su se, kao i svakog jedanaestog u mjesecu, okupile na Trgu slobode u Tuzli zahtijevajući od nadležnih institucija u našoj zemlji da ubrzaju proces ekshumacija i identifikacije posmrtnih ostataka pronađenih žrtava genocida nad Bošnjacima.
Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka koja nikada nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, napustila je ovaj svijet te sa još oko 570 srebreničkih majki čini tužnu brojku žena koje su umrle a nisu pronašle svoje očeve, braću i sinove.
Računajući na to da je većina članica danas na dženazi predsjednici Udruženja Žene Srebrenice Hajri Ćatić, naše članice rukovodstva Asocijacije na čelu sa predsjednicom Sanelom Jurišić preuzele su organizaciju današnjeg mimohoda kako bi domaću i svjetsku javnost podsjetile da ni 26 godina poslije nije zadovoljena istina i pravda nakon počinjenog genocida u zaštićenoj zoni UN-a te da bi se zadržao kontinuitet u održavanju protesta.
Tom prilikom potpredsjednica Asocijacije žena PDA GO Tuzla, Enisa Žunić, obratila se medijima rekavši da je ovaj mirni protest, svakog jedanaestog u mjesecu, podsjećanje da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima oko 1600 žrtava genocida u Srebrenici. Izrazila je naše duboko saosjećanje porodici i prijateljima naše Hajre Ćatić te ustvrdila da ćemo nastaviti njenim putem tragajući za pravdom i istinom.
Ne zaboravimo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !