Udruženje/udruga BH novinari organizovalo Javnu diskusiju “Women’s press forum – žene u politici i njihovo predstavljanje u medijima

Održana je Javna diskusija ” Women’s press forum – žene u politici i njihovo predstavljanje u medijima”, na kojoj je po pozivu organizatora učešće uzela i predsjednica Asocijacije žena PDA GO Tuzla Sanela Jurišić.
” Asocijacija žena PDA GO Tuzla kroz razne programe svog rada nastoji da svojim pozitivnim djelovanjem napravi što bolji ambijent za djelovanje žena u politici. Konstantne edukacije, rad na promociji liderstva kada su žene u pitanju, jačanje samoouzdanja i ekonomske neovisnosti samo su neki od naših pravaca. Tome znatno doprinosi podrška predsjednika GO Pda Tuzla Senada Mehmedinovića našem radu te zajedničko zalaganje za jednakospolnost i zastupljenost u rukovodstvu stranke”- kazala nam je tom prilikom predsjednica Jurišić.
Dominacija muških politika i prezentacija većinskih muških kandidata tokom preizbornih kampanja u medijskom sadržaju nisu nerijetka situacija u bh.društvenoj stvarnosti. Lokalni izbori koji su održani u 2020. godini pokazali su da od ukupnog broja 425 kandidata za načelnike_ce i gradonačelnike_ce, bilo svega 29 žena u odnosu na 396 muškaraca, dok je za opštinska vijeća, skupštine opština, gradska vijeća, skupštine grada i Skupštinu Brčko Distrikta BiH bilo 42,27% žena, a 57,73% muškaraca.
Istraživanje koje su 2018. godine sproveli BH novinari pokazuje da samo 13,14% žena aktivnih u političkom životu zauzimalo medijski prostor. Women’s press forum je otvorio navedenu tematiku i pokušao zajednički pronaći solucije za osiguranje medijske vidljivosti i veći stepen ravnopravne zastupljenosti žena u političkom životu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !