Saopštenje povodom Dana Armije Bosne i Hercegovine

Od 15. 4. 1992. godine od kada je, pod odlučnom  komandom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Armija Republike Bosne i Hercegovine zadobila oblik svjesne i vojno snažne organizovane borbene formacije, Armija Republike Bosne i Hercegovine postala je čvrsta garancija i temelj našega nacionalnog opstanka. Zato se 15.april  opravdano obilježava kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija Bosne i Hercegovine u čijem su sastavu bili svi narodi i narodnosti Bosne i Hercegovine u odbrambenom-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine pronijele su historijskom pozornicom slavu pobjede, misao oslobođenja bosanskih naroda i uspostavu suverene Države Bosne i Hercegovine.

Taj sjaj pobjede nad mračnim snagama agresije zablistao je na našem bosanskohercegovačkom horizontu poput jutarnjeg svitanja.  Njeni borci, samosvjesni, smjeli, odlučni i spremni da u svakom trenutku daju život za Bosnu i Hercegovinu predstavljali su golemi kvantitet narodne volje i političke snage, ukazivali su nam se poput granitnog odbrambenog bedema naše državnosti  i slobode.

Žrtvama i hrabrošću boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili smo i sačuvali državu Bosnu i Hercegovinu ali stvaranje države nije nikada konačan čin. Državu u njezinim sigurnosnim, pravnim, moralnim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, demokratskim i civilizacijskim demokratijama treba trajno razvijati i učvršćivati.

Stoga je odbrambena i stvaralačka snaga domovinske svijesti  Armije Republike Bosne i Hercegovine elementarni imperativ narodne sigurnosti i državne opstojnosti.

Vjerni na hiljadugodišnjoj tradiciji Bosna i Hercegovina će  kao država ustrajno i načelno biti miroljubiva zemlja. Ali u današnjem uzburkanom svijetu, u kojem vladaju surove prijetnje i nemirima i nasiljem, Oružane snage Bosne I Hercegovine kao nasljednik Armije RBiH, su ono jamstvo i sigurnosna asistencija da se Bosna i Hercegovina može sigurno razvijati pod mirnim i svijetlim zastavama čovječanstva, demokratije i slobode.

Takav  osjećaj sigurnosti treba u svakom našem građaninu razvijati dužnost zahvalnosti prema duhu domovinske svijesti  Armije Bosne I Hercegovine.

 

Sretan Vam 15. april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !