Asocijacija žena PDA GO Tuzla upriličila tribinu pod nazivom “Samopregled i kako da prepoznamo promjene”

Povodom obilježavanja “Dana narcisa” i borbe protiv karcinoma dojke, Asocijacija žena PDA GO Tuzla organizovalo je Javnu tribinu pod nazivom ” Samopregled i kako da prepoznamo promjene”.
Učesnice tribine bile su Mirna Ajruli, ljekar opšte prakse i Džejna Bačić, inžinjer medicinske radiologije koje su u svom izlaganju precizirale da je cilj Javne tribine podizanje svijesti javnosti o raku dojke, kao i razbijanje predrasuda, te isticanje značaja ranog otkrivanja karcinoma.
Na lako razumljiv način su predstavile osnovne korake pri pregledu te su prisutnim ženama odgovorile na pitanja vezana za tu temu.
Potpredsjednik GO PDA Tuzla Miralem Softić se obratio prisutnima, poželio sretan rad te prenio podršku i pozdrave predsjednika Senada Mehmedinovića i rukovodstva GO. Istakao je važnost ovakvih dešavanja i edukacije nasih članica.
Sanela Jurišić, predsjednica Asocijacije žena PDA GO Tuzla ističe da su ovakva predavanja dosta bitna i utjecajna.
”Na ovim edukacijskim predavanjima o prevenciji karcinoma dojke govorimo šta bi zapravo svaka žena trebala znati i učiniti za dobrobit svog zdravlja. Jasno je kako bi sve žene trebale ići na ginekološke, ultrazvučne i mamografske preglede te kod kuće obavljati samopregled dojki. Ulaganje u svoje znanje i prepoznavanje simptoma bolesti je jedna stepenica iznad kako bi mogli spasiti daljnje širenje oboljenja. Nažalost, karcinom dojke se ne može izbjeći i nitko ne bira hoće li oboliti od te bolesti. Ono što je do nas i što mi možemo učiniti jeste da znamo na koji način se boriti protiv te bolesti i što učiniti u vezi toga”, kazala je Jurišić.
Ovo predavanje održano je u sklopu manifestacije ”Dani narcisa”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !