Prijedlog vijećnika PDA Senada Mehmedinovića: Vijećnici GV Tuzla jednoglasno usvojili Rezoluciju o sprečavanju uznemiravanja i seksualnog nasilja nad ženama

Rezolucija o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama gradskog vijećnika i predsjednika GO PDA Tuzla Senada Mehmedinovića, jednoglasno je usvojena na trećoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u četvrtak 25.februara. Prije samog usvajanja vijećnici su jednoglasno podržali da tačka dnevnog reda bude usvajanje Rezolucije.
Podsjećamo, na januarskoj sjednici Gradskog vijeća Mehmedinović je u svojoj inicijativi predložio da se donese Rezolucija o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i nasilja.
– U proteklom periodu bili smo svjedoci velikog broja svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju i nasilju u regiji, ali i u našem gradu. Prema istraživanjima 48 posto žena u FBIH je od svoje 15.godine doživjelo neki oblik nasilja od strane intimnog partnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje. Preciznije kazano skoro četiri od deset žena su izjavile da su doživjele fizičko, psihičko ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnera. Ovom Rezolucijom osuđujemo sve oblike nasilja nad ženama, ali isto tako i pružamo svaki vid podrške i zaštite zlostavljanim ženama – kazao je Mehmedinović.

Na današnjoj sjednici Vijeća Mehmedinović je podnio jednu vijećničku inicijativu i tri vijećnička pitanja.
Inicijativa se odnosi na izgradnju novog mosta za pješake u MZ Slavinovići.
Na području MZ Slavinovići, u neposrednoj blizini OŠ Slavinovići, nalazi se drveni most za pješake, sagrađen preko rijeke Jale, koji svakodnevno koristi veliki broj građana MZ Slavinovići, a naročito djece koja pohađaju nastavu u OŠ Slavinovići. Međutim, navedeni most nalazi u izuzetno lošem stanju, u smislu da je isti pretrpio brojna oštećenja u proteklim godinama, te predstavlja veliku opasnost po život i zdravlje građana koji ga svakodnevno koriste – ističe se u inicijativi.

Mehmedinovića u prvom vijećničkom pitanju zanima kada će se sanirati put u Donjem Mosniku u ulici Vikaljska, pored same Vikaljske džamije. Obzirom da su udarne rupe koje se nalaze posute kamenom, dok je dio puta isječen, postoji mogućnost da zbog zaobilaženja udarnih rupa od strane vozača dođe do povrede pješaka.

U svom drugom vijećničkom pitanju Mehmedinović pita kada će se izvršiti sanacija ulice Luke u MZ Slavinovići, između hotela Tehnograd i zgrade u kojoj je smještena PU Istok.
Navedenu ulicu u kontinuitetu koristi veliki broj lakih i teretnih vozila zbog čega je ova ulica znatno oštečena sa velikim brojem rupa. Također, trotoar za pješake je u lošem stanju dok su šahtovi napuknuti i ugrožavaju sigurnost pješaka.

U treće vijećničkom pitanju Mehmedinovića interesuje na koji način se vrši uklanjanje i gdje se zbrinjavaju životinjski leševi sa saobraćajnica i drugih javnih površina.
Imajući u vidu da životinjski leševi predstavljaju specifičnu otpadnu animalnu tvar i da ih zbog toga treba posmatrati sa higijenskog, epidemiološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta. Zbog neodgovornog postupanja sa životinjskim leševima može doći do širenja zaraze. Svjedoci smo da se životinjski leševi nerijetko odlažu na lokalna smetljišta.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !