Dan bijelih traka: Sjećanje na ubijene stanovnike Prijedora

Dan bijelih traka obilježava se 31.maja u znak sjećanja na više od tri hiljade ubijenih i nestalih stanovnka Prijedora tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

 

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

 

Dan bijelih traka treba da svjedoči o nevinim ljudima koji su ubijani samo zato što su bili Bošnjaci, i što je agresoru zasmetalo njihovo ime i prezime.

Zločin u Prijedoru samo je u nizu zločina koji je imao za cilj čišćenje teritorija od bošnjačkog stanovništva.

Obilježavajući Dan bijelih traka šalje se jasna poruka da nevine žrtve ne mogu i ne smiju biti zaboravljene, a zločinci nikada amnestirani od krivnje i odgovornosti za sistemsko ubijanje Bošnjaka u Prijedoru.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !