Rodni list bosanske državnosti: Povelja Kulina bana (1189. – 2019.)

Nakon 830.godina obilježava se i u budućnosti još će se obilježavati 1189.godina, kada je ban Kulin napisao povelju – Povelju Kulina bana.

Važno je istaknuti da je u tome periodu, Bosna imala jake trgovačke veze i promet s dalmatinskim gradovima, prije svega Dubrovnikom.

29.8.1189. je napisana Povelja Kulina bana i svjedoči o vezi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike. Na osnovu nje, jasno se može otkriti da je u tome periodu postojala feudalna struktura vlasti.

Svojom Poveljom, ban Kulin je garantovao Dubrovčanima da se slobodno kreću i s povjerenjem trguju na području Bosne.

Dio Povelje glasi: …Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli…

Tada su trgovci ili drugi ljudi mogli biti izloženi nasilju, te ovom Poveljom Kulina bana, ban garantuje da do toga neće doći.

Neki naučnici smatraju da ova Povelja predstavlja „rodni list“ bosanske državnosti.

Još jedan značajan razlog jeste da je Povelja Kulina bana najstariji poznati pisani dokument u historiji  Bosne koja ne samo da govori o genezi Bosne, već i o pisarskoj službi koja je tada postojala, pismu, vezama s drugim državama i sl.

Na ovu Povelju Kulina bana treba uvijek podsjećati sve građane Bosne i Hercegovine i učiti mlade značaju koji ima ova Povelja, te po njoj nazvati mnoge institucije, ulice, trgove, građevine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !