Asocijacija žena podržala inicijativu o Danu sjećanja na žene stradale u ratu

U subotu 8. decembra članice Izvršnog odbora Asocijacije žena PDA Tuzla predvođene predsjednicom Hidajetom Jarčević dale su svoju podršku Inicijativi da 8. decembar uđe u zvanični kalendar o praznicima u Bosni i Hercegovini kao Dan sjećanja na žene stradale u ratu 90- tih godina u BiH.

“Okupile smo se u 12 sati na platou ispred starog kina Centar skupa sa našim prijateljicama iz HO Horizonti s kojima duži period sarađujemo, te smo aktivne članice pomenutog udruženja, a ove godine navedenoj aktivnosti su se priključile i podržale istu i Nova ženska inicijativa iz Tuzle sa svojim aktivisticama. Trudimo se da damo podršku i da učestvujemo u svim aktivnostima i dešavanjima u našem gradu a naročito onima koja se direktno tiču žena” – kazala je predsjednica PDA Tuzla Hidajeta Jarčević.

Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.
U pitanju je ulična akcija obilježavanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini u okviru Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !