MEHMEDINOVIĆ: Nećemo dozvoliti da se interesi Tuzle i Tuzlanskog kantona prodaju za politički mandat

Ulazimo u finiš predizborne kampanje, kako ocjenjujete predizbornu kampanju GO PDA Tuzla?

Zadovoljan sam tokom i efektima predizborne kampanje. Mislim da smo uspjeli na pravi način predstaviti naše kandidate i našu izbornu platformu. Od početka kampanje koja je, kao što vam je poznato, započela spektakularnim skupom u SKPC Mejdan pa sve do danas, vladala je jedna pozitivna atmosfera samopouzdanja i vjere u dobar izborni rezultat. Vodili smo pozitivnu kampanju, ne baveći se drugima. Nismo trgovali simbolima, niti smo koristili strah kao sredstvo manipulacije biračima. Naše političke poruke su jasne: tražimo podršku birača jer želimo vrijedno i odgovorno raditi i štititi interese Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Pokret demokratske akcije se za vrlo kratko vrijeme nametnuo kao ozbiljan politički faktor u političkom životu Grada Tuzla…

PDA je svojevrstan politički fenomen. Za samo šest mjeseci uspjeli smo napraviti respektabilnu političku organizaciju koja broji preko 6.000 članova organizovanih u 36 mjesnih ogranaka. Imamo dobro organizovanu i vrlo aktivnu Asocijaciju žena i Asocijaciju mladih. Formirani su stranački savjeti i druga tijela koja doprinose kvalitetnijem funkcionisanju stranke. S obzirom da se radi o izbornoj godini, uporedo sa rješavanjem organizacionih pitanja, morali smo se pripremati  i za predstojeće izbore. Sve to je tražilo ogroman trud koji će se na kraju, nadam se, isplatiti.

Među članovima PDA mnogo je bivših članova SDA Tuzla…

U PDA su prešli članovi SDA koji su nezadovoljni nepravednom smjenom predsjednika Sabahudina Imamovića, kao i svi oni koji više nisu željeli da služe vječitim kadrovima i njihovim interesima i koji su smatrali da su suviše mladi da bi otišli u političku penziju a dovoljno sposobni i pametni da nađu novi politički izraz. Naravno, puno je i onih kojima je PDA prva politička stranka u koju su se uključili.

Vaše zalaganje za jačanje lokalnih zajednica je od nekih okarakterisano kao autonomaštvo. Šta u stvari čini suštinu vaše politike?

Naše političko opredjeljenje sadržano je u našem sloganu „Jake lokalne zajednice – jaka BiH“. Svjedoci smo centralizovanog upravljanja najznačajnijim resursima, Elektroprivreda, BH Telekom itd. Ta centralizacija je sprovedena zahvaljujući političkom kukavičluku kadrova svih stranaka koji dolaze sa područja Tuzlanskog kantona koji su naše interese prodavali za još jedan mandat.

Ovdje se kopa ugalj i proizvodi najviše struje u BiH, a zauzvrat dobijamo mrvice, smog i šljačišta. Imamo diskriminaciju pri raspodjeli javnih prihoda od indirektnih poreza što se može otkloniti kroz izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Vlada Federacija se zadužuje i kredite troši  na svoju ruku, a svi kantoni vraćaju dug. Zbog toga je potrebno pristupiti izmjeni Zakona o ino-dugu. Imamocestovnu blokadu Tuzlanskog kantona, zastoj u implementaciji energetskih projekata „Termo blok 7“ i „Termoelektrana Banovići“ koji su od suštinske važnosti za Tuzlanski kanton i ukupnu energetsku stabilnost FBiH itd.

Dakle, svi ovi problemi i pitanja se mogu riješiti samo jednom hrabrom, odgovornom politikom i zajedničkim djelovanjem svih kadrova koji dolaze sa područja Tuzlanskog kantona. Priča o autonomaštvu je nastojanje da nas obeshrabre i spriječe u otvaranju ovih važnih tema koje političko Sarajevo čine nervoznim.

Kako komentarišete koaliciju sa SBB-om i podršku Radončiću za člana Predsjedništva?

Od rata na ovamo svi su koalirali sa svima. Lijevi blok se zaklinjao da neće sa desnim i obratno, a ipak su koalirali, tako da niko nikome ne može držati lekcije o predizbornom i postizbornom koaliranju.

Šta želite poručiti biračima?

Prije svega pozivam sve birače da izađu na glasanje i iskoriste svoje građansko pravo. Demokratija uz sve njene nedostatke daje mogućnost da se kroz političko organizovanje borimo i štitimo vrijednosti našeg života. Moramo se boriti za bolje i pravednije društvo jednakih šansi za sve, moramo se boriti za svoje ideale, a upravo politika PDA raspolaže mehanizmima kojima te ideale možemopretočiti u stvarnost. Moramo  biti jedinstveni i okupljati se oko vrijednosti, a ne na strahu od drugog i drugačijeg. Ujedno pozivam birače da 7. oktobra daju svoj glas PDA, svim našim kandidatima, a posebno dr. Mirsadu Kukiću, predsjedniku stranke, nosiocu liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !