Ahmići – posjeta Asocijacije žena GO PDA Tuzla

Asocijacija žena GO PDA Tuzla posjetila je selo Ahmiće gdje se sastala sa ženama iz udruženja žena “Ahmićanke”. Taiba Ahmić predsjednica udruženja i članice su iskazale svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog očuvanja sjećanja na sve nevine žrtve proteklog rata. Takođe, prisutnima se obratio i imam Mahir Husić koji se zahvalio ženama Grada Tuzle, članicama Pokreta demokratske akcije na pažnji koje poklanjaju žrtvama koje su mučki ubijene za jedan dan.
Održan je istorijski čas i prisutne su upoznate sa dešavanjima tog kobnog dana. Zatim je upriličeno polaganje cvijeća na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima.
Ahmići su naseljeno mjesto u općini Vitez. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) u Ahmićima je izvršen masakr nad bošnjačkim stanovništvom od strane HVO-a gdje je za jedan dan pobijeno 116 osoba uglavnom žena i djece.
U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.
Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !