Dan potpisivanja Povelje Kulina bana

U povodu 29. augusta  kao dana potpisivanja Povelje kojom se dubrovačkim trgovcima garantuje sloboda kretanja i trgovanja u Bosni, potrebno je istaći da taj datum treba biti upisan zlatnim slovima, da se njime ponosi svaki bosanski građanin, kad shvati i bude razumio njegovo pravo značenje za našu državu, bez obzira na narodnosnu, vjersku, političku i ideološku pripadnost.

U njoj se vide svi postignuti rezultati dvadesetčetverogodišnjeg razdoblja Kulinova upravljanja zemljom Bosnom, sva politička, ekonomska i kulturna stvarnost, na kojoj se izgrađivao cjelokupni razvoj Bosne. Iz njenog sadržaja se raspoznaju mnogi strateški razvojni ciljevi i perspektive države Bosne, sociokulturni činioci ekonomskog i kulturnog razvoja, očuvanje mira i nacionalne sigurnosti, ostvarenje blagostanja i strateška zamisao države Bosne.

S toga smatramo da najdostojnije treba odati priznanje i pohvalu tome dokumentu koji je nastao u srednjevjekovnom historijskom vremenu, u kojima je zemlja Bosna ostvarila za te prilike ekonomsko čudo.

Prolazila je kroz grozničavo vrijeme, prkosila je ratnom vihoru i mračnoj urotničkoj zavjeri, pa se uz sve to narodi Bosne išli uzdignute glave, dostojanstveno, hrabro i pobjednički. Uprkos svim teškoćama i pored svih ponora, čitava bosanska nacija je bila puna optimističkog zamaha, moralne svjetlosti, osjećaja slobode i ta zastava slobode je ponosno lepršala iznad glave svakog Bošnjaka. A ban Kulin je u Povelji otkrio i našao dušu “Vječne Bosne” bedem protiv Istoka i Zapada, političkog naroda, smisao stare srednjovjekovne zemlje, tradiciju i slavnu prošlost, kao i aristokraciju bosanskog duha.

On se bez predaha na čelu zemlje Bosne borio za čistoću političke i kulturne misli. Bošnjanstvo mu je bilo  prva i temeljna konstanta, pa je u suprostavljanju internacionalnoj utopiji “nadnacionalnosti i naddržavnosti naglašavao misao bosanskih naroda i državnog identiteta.

Zato dan Povelje Kulina bana predstavlja jedan od najznačajnih datuma u hiljdugodišnjoj bosanskoj historiji.

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !