Pobjeda pravne države! Dr.sci. Alen Kamerić vraća se na mjesto direktora UKC Tuzla

Presudom je naloženo da tuzlanska bolnica Kamerića vrati na mjesto odakle je smijenjen te “mu omogući obavljanje dužnosti do isteka mandata ili do prestanka mandata na zakonit način”.
Naloženo je i da mu se isplate sve zaostale plaće i doprinosi.
Dr. Alen Kamerić, na mjesto direktora je imenovan 21.12.2021. godine a smijenjen u junu 2022. godine.
Međutim, pravda je spora ali dostižna i pravni poredak u ovoj državi još uvijek postoji pa će ubuduće nadamo se lokalne kabadahije i moćnici dva puta razmisliti kad ne postupaju po zakonu i propisima.
Svojevremeno je Kamerić bio načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju, a na prošlim lokalnim izborima i kandidat PDA BiH za gradonačelnika Tuzle. Također svojevremeno je bio i ministar zdravstva TK. Mimo svoje liječničke karijere, Kamerić je svojevremeno niz godina bio trener tuzlanskih košarkašica u ŽKK Jedinstvo, nekadašnjeg prvaka Evrope.
Za kratko vrijeme njegovog mandata Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu dobila 12 novih savremenih aparata, među kojima novi CT aparat, tri nova digitalna rendgen aparata, mobilni (pokretni) rendgen aparat, novi RTG aparat za skopije, naročito bitan za dijagnostiku pojedinih oboljenja kod djece, četiri nova ultrazvučna aparata i dva aparata za analizu hormona na odjeljenju nuklearne medicine. Pored svih nabrojanih novih aparata, renoviran je i odjel nuklearne medicine (šalter sala, čekaonica i sala za zaprimanje uzoraka za nalaze hormona).
Na Klinici za interne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli nabavljen je novi ERCP aparat koji je unaprijedio i otvorio mogućnosti za izvođenje novih dvadeset procedura iz oblasti digestivne endoskopije, zatim najnovija oprema Klinici za ginekologiju i akušerstvo i Klinici za urologiju ukupne vrijednosti oko 300.000 KM.
Sve to nije bilo dovoljno sadašnjoj vladi TK.
Vlada nije reagovala ni na upozorenja direktora Kamerića da je linearni akcelerator pri kraju. Tek nakon njegove smjene počela je trakavica oko nabavke istog u kojoj onkološki pacijenti ovog kantona postaju kolateralna šteta premijera Halilagića, vlade i vladajuće većine.
Nakon pravne bitke koju je dobio, Kamerić je izjavio:
“Želio sam da dokažem da je smjena bila nezakonita i ništa više. Cilj mi je bio od prvog trenutka da dokažem da su me nezakonito smijenili dok sam bio u mandatu. To je suština. Ovo je lična satisfakcija”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !