Asocijacija žena GO PDA Tuzla podržala žene Srebrenice

Svrha ovog mimohoda je ne dozvoliti da genocid koji se desio u samom srcu Evrope ikada padne u zaborav.
– Kao i svakog jedanaestog u mjesecu, pridružile smo se ženama koje ne žele ništa nemoguće, one samo traže da se pronađu tijela njihovih najbližih i dostojno sahrane. Svjesne smo toga da je ovaj čin simboličan ali nekako osjećamo kao obavezu da se ne prekine kontinuitet i da one istraju u tome. Nadamo se da im malo pomažemo u tome i obećavamo da ćemo biti uvijek tu za njih – kazale su članice Asocijacije žena PDA Tuzla.
Pred sudovima je izrečeno više od 700 godina zatvorskih kazni za genocid i zločine počinjene u Srebrenici.
Više od 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Od tog broja gotovo 700 je maloljetnika. Protjerano je više od 40.000 osoba među kojima se mnogi nikada nisu vratili u prijeratne domove.
Još uvijek se traga za oko 1.200 nestalih.
Svjedoci smo da je u toku zadnja faza genocida – negiranje genocida. Naš stav je da ne mogu ratni zločinci biti nacionalni heroji, jer oni nemaju ni nacije, nemaju ni vjere. I negiranje zločina također predstavlja zločin.
Pamtimo i sjećamo se naših dragih prijateljica koje su izgubile bitku čekajući i tražeći svoje nestale i preselile su na bolji svijet ne dočekavši pravdu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !