Gradsko vijeće : Tuzla dobila Statut Grada

Na petoj redovnoj sjednici Grdskog vijeća Tuzla koja je održana 27.maja razmatran je i usvojen prijedlog Statuta Grada Tuzla. Vrijedi naglasiti da se gradski vijećnik PDA i predsjednik GO PDA Tuzla Senad Mehmedinović od početka svoga mandata vijećnika zalagao da Tuzla dobije svoj Statut, naglašavajući značaj Statuta za Tuzlu.
Prva tačka epiloga Izborne platforme Gradskog odbora PDA Tuzla bila je donošenje Statuta na način da mjesne zajednice imaju status pravnog lica i prava koja iz toga proizilaze.
Tuzla Statut dobiva sedam godina nakon što je proglašena gradom.
Na petoj sjednici Vijeća gradski vijećnik i predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović fokusirao se na komunalno-infrastrukturalne probleme u mjesnoj zajednici Kiseljak. Mehmedinović je podnio je tri vijećničke inicijative i tri vijećnička pitanja.
INICIJATIVA ZA REKONSTRUKCIJU PUTA KISELJAK-HUSINO
Mjesna zajednica Kiseljak je mjesto u kome su mnogi provodili svoje slobodno vrijeme, prelijep ambijent duž obale jezera Modrac koristili za šetnju, te uživali u ljepoti prirode. Nažalost, zbog veoma loše putne infrastrukture, zanemarenosti obale jezera, Kiseljak je vremenom postao mjesto koje se zaobilazi. Na relaciji Kiseljak – Husino parcijalno se radio put, tako da je od cca 5km putnog pravca, urađeno cca 1km. Kompletnu dionicu puta (od 4km neurađenog dijela) čine ili udarne rupe, ili popucao asfalt, ili pukotine što otežava život građana Mjesne zajednice Kiseljak. Također, ovim putem svakodnevno građani idu na posao, djeca i mladi u školu, a zbog veoma loše putne infrastrukture veća je mogućnost i saobraćajnih nesreća i udesa.
IZGRADNJA ŠETALIŠTA DUŽ OBALE JEZERA MODRAC NA KISELJAKU
Inicijativa za izgradnju šetališta i postavljanje ulične rasvjete duž obale jezera Modrac u Mjesnoj zajednici Kiseljak, jedna je od inicijativa vijećnika Mehmedinovića. Prirodni ambijent obale jezera Modrac u Mjesnoj zajednici Kiseljak idealno je mjesto za odmor, mir i šetnju.
SANACIJA PUTEVA U NASELJIMA MZ KISELJAK
– Mjesna zajednica Kiseljak sastoji se od više naselja. Sva naselja vežu se na glavni put koji iz Kiseljaka vodi prema Husinu. Međutim, sporedni putevi prema naseljima Poljana, Breze (tzv put kod „Klada“) su u veoma lošem stanju sa udarnim rupama, ispucanim asfaltom, a veoma su frekventni jer npr. put preko Poljane vodi do Bokavića, a onda za Lukavac. Također, put preko Breza vodi do Živinica. Kada su zastoji na glavnim putevima, pretežno se koriste ovi sporedni putevi preko Kiseljaka uslijed čega je zbog neredovnog održavanja došlo do pucanja asfalta. U vezi sa navedenim podnosim inicijativu da se saniraju udarne rupe na sporednim putevima Mjesne zajednice Kiseljak- naglašeno je u inicijativi Mehmedinovića.
POGON ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U MZ KISELJAK
U prvom vijećničkom pitanju Mehmedinovića zanima u čijoj je nadležnosti Pogon za prečiščavanje otpadnih voda na Kiseljaku, koliko je objekata priključeno na kanalizacionu mrežu i kada će biti nastavljena druga faza planiranog projekta.
PROBLEM DIVLJE DEPONIJE U MZ KISELJAK
Duž obale jezera Modrac u MZ Kiseljak nalazi se divlja deponija smeća koja predstavlja izvor zaraze. Mehmedinovića interesuje kada se planira očistiti divlja deponija smeća na Kiseljaku?
ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA NA KISELJAKU
U vijećničkom pitanju adresiranom JKP „Komunalac“ Mehmedinović pita kada i da li se ima u planu održavanje zelenih površina duž obale jezera Modrac. Dužina obale koja pripada Tuzli zarasla je u travu i korov. Na ovom lokalitetu koje služi i za porodičnu šetnju moguće je i pojavljivanje zmija zbog neodržavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !