Godišnjica prijema Bosne i Hercegovine u UN

U sveopštoj političkoj obezglavljenosti čitave Evrope i uprkos mnogim otporima vodećih velesila, Bosna i Hercegovina je uspjela da 22. maja 1992. godine postane ravnopravna članica  UN-a.

Taj historijski datum se događa za vrijeme teških i sudbonosnih dana odbrambeno-oslobodilačkog rata, usred surove velikosrpske agresije. Od toga velikog historijskog datuma počinje novo razdoblje bosanskohercegovačkog državnog života, jer u ukupnoj historiji razvitka i međunarodnog položaja jedne države ne može biti važnijeg događaja od priznanja njene samostalnosti i suverenosti i njenog primanja u svjetsku zajednicu ravnopravnih, nezavisnih država, kakvo je u naše doba Organizacija Ujedinjenih naroda.

To međunarodno priznanje možemo obilježiti jednim od markantnih datuma bosanskohercegovačke historije, jer je potvrdilo afirmaciju našega međunarodnog državnopravnog subjekta. Tim uključenjem Bosne i Hercegovine u svjetsku organizaciju kakva je Organizacija Ujedinjenih naroda omogućilo je uključenje Bosne i Hercegovine u druge organe kao što su Vijeće sigurnosti UN, u forum Konferencije o sigurnosti i saradnji Evrope (KESS), u Vijeće Evrope itd.

Ovaj događaj postigao je da Bosna i Hercegovina postane djelotvornim političkim činiocem savremenog svijeta.

Zato članstvo u Ujedinjenim narodima predstavlja krunu međunarodne potvrde savremene državnosti Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući prijemu u UN Bosna i Hercegovina je izgradila diplomatiju, ambasade, međudržavne urede, zastupništva, vojne misije, diplomatske horove, i razna međunarodna izaslanstva u državnoj službi.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !