Saopštenje povodom Dana nezavisnosti

Na današnji dan prije 29 godina Bosna i Hercegovina je poslije 529 godina u suksesivnom nizu borbe za nezavisnost napokon postala međunarodnim, državnim subjektom. Iako je bosanska nezavisnost formalno potvrđena 6. aprila 1992. godine, ona je stvarno stečena 1. marta 1992. godine. To je bilo drugog dana referenduma kada je od izašlih na biračka mjesta njih 99,44% izjasnilo se za SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU DRŽAVU RAVNOPRAVNIH GRAĐANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE BOŠNJAKA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ŽIVE.

 

Ona je zaslugom tog referenduma postala međunarodno priznata država, koja je dobila svoje mjesto u Ujedinjenim nacijama, što predstavlja krunu međunarodne potvrde njene suverene državnosti. Lijepa naša Bosna nije lijepa samo u pjesmi. Ona je lijepa i u svojim ljudima i svojim mogućnostima. Bosna i Hercegovina je postala stvarnost. Nije više bila puka čežnja ni historijska mistifikacija. Tih dana narod je klicao jer država je ona zaštitnička snaga, koja je jedina odgovorna da građanima jamči sigurnost koja bdije nad njihovim sudbinama.

 

Nezadovoljni smo sa sadašnjicom ali moramo biti puni povjerenja u budućnost dobra. Nada ne posustaje. Ostaje vjera u budućnost, koja nam otvara vrata nade. Ovaj Dan nezavisnosti ostavio nam je u zalog bosanskohercegovačku Državu na što imamo neoutuđivo pravo. Tim giganskim ostvarenjem podignut je najveličanstveniji spomenik u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine. Spomenik trajniji od mjedi. Vjera u Bosnu i Hercegovinu, vjera u njenu državnost mora ostati temelj našeg osjećaja domoljubne odgovornosti . Tu dragocjenu baštinu ne smijemo obezvrijediti, nego je s najprogresivnijim novim humanističkim vrijednostima demokratije i civilizacije obogaćivati. Dokažimo da smo zreli ovu veliku i dragocjenu baštinu pod najsvjetlijim zastavama čovječnosti i slobode sačuvati.

 

Sretan Vam Dan nezavisnosti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !