Održan prvi krug edukacije sa posmatračima

Gradski odbor PDA Tuzla održao je prvi krug edukacija sa posmatračima. Na edukaciji se razgovaralo o značaju i ulozi posmatrača na dan izbora.

Predsjednik GO PDA Tuzla doc.dr.sci.Senad Mehmedinović istakao je shvatanje uloge posmatrača u kontekstu sprečavanja izbornih krađa. Od posmatrača se zahtjeva ozbiljan i kvalitetan pristup u radu, kao i poštivanje svih pravila, koja su u u skladu sa uputama CIKa za posmatranje izbora.

Prisutnima je objašnjeno koji će od posmatrača biti u “prvoj”, a ko u “drugoj” smjeni i koja je uloga jednih i drugih na dan izbora. Na svim biračkim mjestima GO PDA Tuzla će imati svoje posmatrače.

Također, predsjednik GO PDA Tuzla posebno je objasnio na šta posmatrači trebaju obratiti pažnju prilikom razvrstavanja glasačkih listića od strane članova biračkih odbora. Posmatrači su upoznati i sa načinom brojanja glasova za gradonačelnika, kao i kandidata na listama političkih subjekata, a što je definisano i kroz priručnik za rad biračkih odbora.

Generalni sekretar PDA BiH Samir Imamović u svome izlaganju ohrabrio je posmatrače i rekao im koliki je njihov značaj u nedjelju, na dan izbora.

Na edukaciji je naglašeno da svaki posmatrač na biračko mjesto ulazi sa akreditacijom iz Gradske izborne komisije, i kopijom posebnog obrasca.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !