Dan nezavisnosti: Prvi mart jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji

Povodom Dana nezavisnosti GO PDA Tuzla organizovao je u  Plavoj sali BKC-a tribinu. O Bosni i Hercegovini kao historijskoj činjenici na tribini je govorio  prof.dr.emeritus Azem Kožar, dok je  prof.dr.Izudin Hasanović u svome izlaganju govorio o referendumu o nezavisnosti i samostalnosti BIH.

Profesor Kožar u svome izlaganju prošao je kroz sve bitnije faze iz bosanske historije. Od prvog pomena Bosne u 10.stoljeću, političke i ekonomske stabilizacije Bosne u vrijeme Bana Kulina, Osmanskog carstva, dva svjetska rata, pa sve do suvremenoga doba.

Kožar je zaključio da je  na rezultat referenduma za nezavisnost odlučujuća bila svijest građana o kontinuitetu bh.državnosti. Uzimajući u obzir cijeli historijski tok događaja.

Profesor Hasanović posebno je istakao da je Dan nezavisnosti jedan od najzačajnijih datuma u našoj historiji. Hasanović smatra da je referendum za nezavisnost pobjeda bh.državnog prava, i da je nakon više od 500 godina, 1992.godine BIH postala državnim političkim subjektom.

Predsjednik GO PDA Tuzla doc.dr.sc.Senad Mehmedinović kazao je da je PDA BIH državotvorna stranka, koja obilježava značajne datume u BIH.

– Jedan od tih datuma svakako je Dan nezavisnosti. BIH je nezavisna i suverena država i dužni smo obilježavati Dan nezavisnosti. Povodom Dana nezavisnosti GO Tuzla je organizovao niz aktivnosti. Pored tribine, posjetili smo mezar rahmetli Sulejmana Tihića u Bosanskom Šamcu. Asocijacija žena 3.marta posjetit će Memorijalni centar u Potočarima – kazao je Mehmedinović.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !