Gradsko vijeće Tuzla: Komunalno- infrastrukturalni problemi u fokusu inicijativa i pitanja Senada Mehmedinovića

Komunalno-infrastrukturalni problemi u mjesnoj zajednici Tušanj bili su u fokusu vijećnikih pitanja i inicijativa gradskog vijećnika Senada Mehmedinovića, predsjednika Gradskog odbora PDA Tuzla, na devetoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća, koja je održana u četvrtak 30.septembra.
⬆️VODOVODNA MREŽA U RASOVCU, REKONSTRUKCIJA PUTA PORED RUDNIKA SOLI⬆️
Jedan od problema u MZ Tušanj je nedostatak pitke vode u naselju Rasovac., odnosno nepostojanje vodovodne mreže. Potrebno je zbog stvaranja osnovnih uslova za život započeti izgradnju vodovodne mreže, kako bi pitanje pitke vode bilo riješeno za mještane Rasovca.
– Također, građani mjesne zajednice Tušanj žale se da su na dionici puta od rudnika Soli do “Mosta” kako ga nazivaju, česta utrkivanja nesavjesnih vozača automobilima, kako tokom dana, tako i tokom noćnih sati. Navodno je i stradao pješak. Na navedenoj dionici nisu urađeni trotoari,, te zbog nesavjesnih vozača životi djece i ostalih pješaka svakodnevo su ugroženi. Izgradnja trotoara doprinijela bi većoj bezbjednosti pješaka, posebno djece koja tim putem svakodnevnno idu u školu – rekao je Mehmedinović u inicijativi.
⬆️HITNA SANACIJA PUTEVA U MJESNIM ZAJEDNICAMA⬆️
U svojoj inicijativi gradski vijećnik Mehmedinović poziva nadležnu službu da pod hitno izađe na teren i sagleda stanje na putevima kako u gradskim, a posebno u prigradskim mjesnim zajednicama.
Veliki broj lokalnih puteva je oštećen, sa udarnim rupama, uslijed čega, a zbog zaobilaženja istih može doći do saobraćajnih nesreća. Poznato je da udarne rupe nastaju zbog dotrajalog asfalta i njegove slabe kvalitete. Mehmedinović očekuje da će konačno nadležna služba prepoznati problem i velika neutrošena sredstva za ovu namjenu početi ulagati u sanaciju puteva.
– Iskreno se nadam i vjerujem da mjesna zajednica Kiseljak i njeni građani neće biti zaboravljeni, jer je i bez padavina putna infrastruktura u jako lošem stanju. U prilog ovome ide i natpis na tabli koja je postavljena na skretanju od Husina prema Kiseljaku na kojoj piše „Dionica puta je oštećena u dužini od 4000m“ – pojašnjava Mehmedinović u ovoj inicijativi.
⬆️INICIJATIVA ZA IZMJENU I DOPUNU POSLOVNIKA ⬆️
Na sedmoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, održanoj 15.07.2021. godine, Mehmedinović je postavio vijećničko pitanje koje glasi „Kada će se izabrati zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla“?
Kolegij Gradskog vijeća je na 10. redovnoj sjednici, održanoj 23.08.2021. godine razmotrio pitanje, te dostavio sljedeći odgovor: „Zamjenici predsjedavajućeg će biti izabrani nakon što se Poslovnikom Gradskog vijeća Tuzla uredi način izbora i broj zamjenika predjedavajućeg Gradskog vijeća“.
U vezi sa navedenim, Mehmedinović podnosi inicijativu da se do sljedeće sjednice vijeća pripremi prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla, te uredi način izbora i broj zamjenika predjedavajućeg Gradskog vijeća.
⛔VIJEĆNIČKA PITANJA⛔
⬆️Kada će se izvršiti neophodna adaptacija i čišćenje potoka Tušanj?⬆️
Građani Mjesne zajednice Tušanj kao jedan od gorućih problema navode tzv.Tušanjski potok. Naime, zbog kiša i obilnih padavina, te neplanske gradnje i nečišćenja potoka često dolazi do poplava, a što rezultira velikim brojem potopljenih kuća. Zbog toga, neophodno je planski pristupiti riješavanju ovog problema, kako bi se dugoročno pomoglo porodicama koje su prilikom većih padavina veoma ugrožene.
⬆️Kada će se uraditi put u naselju Mandići na području MZ Tušanj i biti riješena dugogodišnja blokada od strane Rudnika Soli ?⬆️
Izgradnja puta u Mandićima godinama je samo san mještana obzirom na stalne blokade i opstrukcije od strane Rudnika Soli. Najveći problem godinama pravi Rudnik obzirom da put ulazi u Rudnik i prelazi preko sonovoda. Mještani su nedavno imali sastanak sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i predstavnicima Rudnika Soli gdje je dato obećanje da će doći do revizije i same realizacije projekta. Namjenska sredstva za ovaj projekat postoje, ali mještani i dalje čekaju na izgradnju ovog lokalnog puta u Mandićima.
⬆️Zašto mi ne dostavljate odgovore na sva vijećnička pitanja?⬆️
– Prema poslovniku Gradskog vijeća član 163. stav 5. odgovor na vijećničko pitanje dobija se do naredene sjednice vijeća. Molim vas da postupite prema Poslovniku, te da mi dostavite odgovore na postavljena vijećnička pitanja – naveo je Mehmedinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo Vas da ugasite Vaš ADBLOCKER !